Mladú ženu po útoku kráv museli hospitalizovať. Prvé slová z nemocnice


Foto: Mladú ženu po útoku kráv museli hospitalizovať. Prvé slová z nemocnice

Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina opísala na sociálnej sieti dramatické okamihy útoku kráv na mladú ženu pri obce Ďurďové v považskobystrickom okrese. „V nedeľu 26.2.2023 sme na urgentnom príjme prijali do starostlivosti 21-ročnú pacientku, ktorá utrpela zranenia po napadnutí stádom kráv. Zázrakom môžeme hovoriť o ľahkých až stredne ťažkých zraneniach, no traume na celý život,“ uviedla nemocnica s tým, že vďaka zásahu Leteckej záchrannej služby bola mladá žena pri vedomí privezená na urgentný príjem v Žiline, kde jej bola okamžite poskytnutá nevyhnutná zdravotná starostlivosť.


Ako nemocnica doplnila, zranená žena absolvovala všetky potrebné vyšetrenia, ktoré preukázali zranenia krčnej chrbtice a ďalšie poranenia na tele zo stretu so stádom. „Pacientka je mimo ohrozenia života hospitalizovaná na oddelení úrazovej chirurgie, kde ostáva v starostlivosti našich zdravotníkov na ďalšie pozorovanie a liečbu,“ doplnila žilinská nemocnica.


Po vlne negatívnych komentárov, od samozvaných „odborníkov“ na sociálnych sieťach, ktorí okamžite vedeli, čo sa “naozaj” stalo a odsúdili ženu i psíka sa nemocnica rozhodla uviesť veci na pravú mieru. „Popri mimoriadnom psychickom šoku z udalostí tieto komentáre pacientke veľmi ublížili, a preto sme sa rozhodli aj touto cestou poskytnúť priestor na detailnejší opis udalostí,“ vysvetľuje nemocnica a jedným dychom pokračuje, že mladá žena bola v nesprávny čas na nesprávnom mieste.


„Žena venčila psíka na lúke v katastri obce Ďurdové a kravy sa pásli v časti obce Čelkova Lehota. Žena ani pes neboli v blízkosti kráv. Kravy sa pravdepodobne splašili a cválali smerom na lúku, kde venčila svojho psa. Keď sa otočila a kravy zbadala, boli už vo vzdialenosti približne 20 metrov. Po prvotnom šoku, kedy zistila, že ujsť nestihne, sa zbalila na zem do klbka a rukami si chránila hlavu,“ opisuje hrozivé detaily nemocnica s tým, že žena si, žiaľ, až neskoro všimla, že sa na nich z diaľky ženie skupina kráv. Psík sa snažil podľa slov nemocnice najskôr svoju majiteľku chrániť, no neskôr sa mu podarilo utiecť. Doráňaného ho našli  rodičia mladej ženy neďaleko ich domu, kde sa ich intenzívne štekaním a vrčaním snažil upozorniť, že niečo nie je v poriadku.



„Žena zostala medzitým na dlhú dobu uväznená uprostred skupiny kráv. Zvieratá do nej strkali, dupali a udierali ju. Napriek veľkému strachu a šoku sa jej podarilo zavolať pomoc. Obďaleč, našťastie, prechádzali ľudia, ktorí najprv nemali ani tušenie, že kúsok od nich sa uprostred skupiny kráv nachádza človek v ohrození. Začuli však krik a privolali pomoc,“ prezradila nemocnica a doplnila, že kravy sa až po desiatkach minút podarilo odohnať natoľko, že mohli ženu vyslobodiť.

„Mladej žene veľmi držíme palce, aby sa jej telo uzdravilo fyzicky, ale tiež psychicky, keďže ide o mimoriadne traumatizujúcu skúsenosť. Spŕška nepríjemných komentárov k uzdraveniu nepridáva, preto budeme radi, ak dokážeme byť aspoň na chvíľu ľuďmi, namiesto odsúdenia si najprv prečítame celý príbeh a touto cestou pošleme pacientke čo najviac síl,“ uzavrela nemocnica.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu