S novými návrhmi loga občania v Považskej Bystrici nesúhlasia. Logo nie je erb, bráni sa radnica


Foto: S novými návrhmi loga občania v Považskej Bystrici nesúhlasia. Logo nie je erb, bráni sa radnica Foto: Facebook/Mesto Považská Bystrica

Len pred pár hodinami sme informovali o zmene, ktorou prejde jeden z považskobystrických informačných kanálov. Mesto chystá vynovenie webovej stránky, s čím súvisí aj príprava a návrh nového mestského loga. Predstavitelia chceli, aby o výhernom návrhu rozhodli občania. Tí mohli na sociálnej sieti mesta hlasovať za logo, ktoré sa im páčilo najviac.

Po uverejnení troch finálnych návrhov loga sa pod príspevkom strhla vlna kritiky. Prezentované návrhy sa občanom nepáčili. Vyčítali im najmä to, že mestské logo nevystihuje erb, ktorý je pre ich mesto príznačný.

„Nie každá zmena je k lepšiemu. A keď ľudia vyjadria svoju vôľu, že chcú ponechať tri vežičky z erbu v ich prevedení, treba to rešpektovať. Nešlo o nevôľu s iniciatívou vytvoriť nové logo, ale o skutočne nevhodné návrhy, ktoré mesto pripravilo. Ponechajte dizajn erbových veží a pohrajte sa len so zvyškom, nech to vyzerá k svetu. Šikovní dizajnéri v meste určite radi poradia,“ uviedol Peter.


Viacerým obyvateľom sa tiež nepáčil štýl prevedenia návrhov. „Skúste vyzvať verejnosť o vytvorenie návrhov loga a som presvedčený, že sa nájde v Považskej Bystrici určite viacero ľudí, ktorí dokážu vymyslieť krásne logo. Tie tri publikované, to bol asi fakt len zlý vtip,“ napísal Vlado.

Radnica sa však bráni a tvrdí, že ich erb, ktorý tvoria tri vežičky na červenom podklade, je pevnou súčasťou mesta, mestskej identity a inak by tomu nebolo ani po nadobudnutí loga. „Milí spoluobčania, radi by sme v súvislosti s myšlienkou vytvorenia loga vysvetlili niekoľko faktov. Tým najzásadnejším je, že LOGO NIE JE ERB,“ uviedla radnica na sociálnej sieti.

Mesto ďalej vysvetlilo, že každá obec či mesto, ktorá má vlastné symboly, je povinná ich používať pri výkone samosprávy. Symboly obce sú erb obce, vlajka obce, pečať obce, prípadne aj znelka obce. „Logo malo byť úplne novým prvkom, pričom jeho použitie nemalo nahrádzať používanie oficiálnych mestských symbolov, ale dopĺňať,“ ozrejmila samospráva.

Mesto preto na podnet občanov stiahlo zo sociálnej siete všetky návrhy loga. „Mrzí nás, že v súvislosti s touto iniciatívou sa zdvihla vlna nevôle. Nateraz od prezentovaných návrhov upúšťame a na myšlienke loga budeme pracovať,“ dodala považskobystrická samospráva.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu