FOTO: Otrávený dravec dostal vďaka záchranárom druhú šancu na život


FOTO: Otrávený dravec dostal vďaka záchranárom druhú šancu na život
Galéria: 6 fotiek
Foto: archív ZSPVŽŽ Brezová pod Bradlom

Po takmer polročnej rehabilitácii sme vypustili späť do prírody mladého orla kráľovského. Informovala o tom Záchranná stanica pre voľne žijúce živočíchy Brezová pod Bradlom na sociálnej sieti. „Na konci októbra minulého roku sme boli odchytávať spolu s Dušanom Markom z Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty pri Jaslovských Bohuniciach orla so zlomeným krídlom. Uprostred polí si ho všimol a skontaktoval nás traktorista, ktorému ďakujeme, že mu osud orla nebol ľahostajný,“ upresnila záchranná stanica.

V tom čase už mali v opatere aj ďalšieho orla so zlomeným krídlom. Operený najdúch preto putoval  do záchrannej stanice pri Správe Chránenej krajinnej oblasti  Záhorie. Po prehliadke veterinárom bolo zistené, že orol bol otrávený jedom na hlodavce, ktorý spôsoboval, že sa mu nezrážala krv. „Týždeň musel zostať na infúziách a operácia sa musela odložiť. Našťastie sa aj napriek tomu operácia podarila. Na začiatku roku sa orol vrátil k nám do stanice do väčšej voliéry,“ uviedla záchranná stanica.

Majestátneho operenca po zotavení čakal návrat voľnej prírody. „V predchádzajúcich dňoch sme mu v spolupráci s Ochranou dravcov na Slovensku dali satelitnú vysielačku, aby sme mohli aj po vypustení sledovať, ako sa mu darí a či je v poriadku. Následne sme ho vypustili v blízkosti stanice,“ uviedla  záchranná stanica a zároveň poďakovala všetkým zainteresovaným za pomoc. „Orlovi držíme palce a dodávame, že prípad otravy rieši Enviropolícia,“ uzavrela stanica.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu