Za vedenie účtu či bezhotovostné transakcie si priplatíme. Banky zvyšujú poplatky


Foto: Za vedenie účtu či bezhotovostné transakcie si priplatíme. Banky zvyšujú poplatky Foto: canva.com

Viaceré banky na Slovensku zvyšujú poplatky, prípadne zavádzajú nové. Priplatíme si napríklad za vedenie účtu, používanie kreditných kariet alebo za bezhotovostné transakcie.

Týka sa to najmä banky VÚB a Tatra banky, no menšie zmeny pripravuje aj Reiffeisen a BKS Bank. Podľa Hospodárskych novín môže byť zvyšovanie či pridávanie nových poplatkov dôsledkom bankového odvodu. „Škaredý odvod zoberie bankám v tomto roku asi tretinu zisku, čo je enormný objem. Je úplne logické, že sa snažia túto stratu nejako kompenzovať,“ vysvetlil pre HN finančný analytik spoločnosti OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik. 

Poplatky predstavujú pre banky jeden z najväčších príjmov. Za zvýšenie poplatkov môže aj prepad záujmu o hypotéky. 

Tatra banka 

Tatra banka upravuje cenník a nové poplatky zavádza od 31. mája 2024. Za vklad hotovosti na vlastný účet v pobočke zaplatíme po novom 6 eur, vedenie bežného účtu vyjde na 7 eur. Predtým stálo vedenie účtu o 2 eurá menej.

VÚB

Aj VÚB banky sa dotknú zmeny poplatkov. Najnovšie za vedenie bežného účtu namiesto pôvodných 6 eur zaplatíme 7 eur. Priplatia si aj študenti, tí za vedenie študentského účtu zaplatia 3,5 eur. Predtým stála rovnaká služba o 50 centov menej. Nový cenník bude v platnosti od 1. júla 2024.


Raiffeisen

Raiffeisen a Tatra banka patria pod rovnakú skupinu, napriek tomu sa zdražovanie Raiffeisen banky dotkne o niečo menej. Banka zavádza poplatok pre tých, ktorí radi stávkujú. Po novom bude platba kartou za stávkovanie, lotériu a hazardné hry spoplatnená z pôvodných 2,50 eura na 4 eurá. Svoj cenník Raiffeisen banka mení od 31. mája 2024.

BKS Bank

BKS Bank upravila poplatky pri platobných a vkladových účtoch a pri úveroch. V cenníku pribudol poplatok za zmenu alebo zrušenie poistenia založenej nehnuteľnosti vo výške 50 eur. Ich platnosť je od 1. mája 2024.

mBank

Svoje úrokové sadzby od 24. apríla upravila aj banka mBank. Zrušila ponuky fixácie na 7 a 10 rokov a zároveň upravila aj podmienky na získanie zvýhodnenej úrokovej sadzby. Banka mBank zlacnila úvery s fixáciou úrokov na tri roky.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu