Trenčianska samospráva obnovuje južnú časť mestského opevnenia. Rekonštrukcia bude trvať rok a pol


Foto: Trenčianska samospráva obnovuje južnú časť mestského opevnenia. Rekonštrukcia bude trvať rok a pol Foto: KIC Trenčín

Ministerstvo kultúry SR prispelo na rekonštrukciu južnej časti múru mestského opevnenia. Práce sú už v plnom prúde a dotknú sa múru od južného opevnenia hradu až po priechod z Breziny k Farskému kostolu.

Rekonštrukcia je pamiatkovou obnovou. Ide o statické zabezpečenie a konzerváciu južnej časti mestského opevnenia ako Národnej kultúrnej pamiatky evidovanej v Ústrednom zozname pamiatkového fondu SR,“ uviedla radnica na svojej webovej stránke. 



Foto: Mesto Trenčín

Pracovníci momentálne odstraňujú popínavú a náletovú zeleň z konštrukcie múru, neskôr prejdú na obnovu a doplnenie kamenného muriva, sanáciu trhlín stien hĺbkovým škárovaním, vysekanie škár, škárovanie muriva a zabezpečenie dlhodobej ochrany koruny sanovaného muriva. Obnovia aj historické omietky a kamenné články.

Podľa trenčianskej samosprávy by mali byť všetky práce ukončené najneskôr do 15. októbra 2025. Mesto na rekonštrukciu získalo dotáciu v hodnote 300-tisíc eur z Ministerstva kultúry SR, ďalších takmer 50-tisíc eur dajú z mestského rozpočtu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu