Rysia samica Erika bola z Bojníc prevezená do Slovinska. Dostala aj nové meno


Foto: Rysia samica Erika bola z Bojníc prevezená do Slovinska. Dostala aj nové meno Foto: archív ZOO Bojnice

Populáciu rysov v Slovinsku rozšíril ďalší prírastok zo Slovenska. Iba pár dní po samcovi Lukášovi, bola do slovinských hôr prevezená aj rysia samica Erika. „V marci tohto roka bola odchytená v okolí Betliara a 26. apríla 2023 bola vypustená v Slovinsku do oblasti pohoria Snežik. V regióne by tak mala podporiť populáciu rysa karpatského. V rámci projektu LIFE Lynx ide o posledného rysa, ktorý bol premiestnený zo Slovenska na toto územie,“ upresnila Andrea Klasová z bojnickej zoo s tým, že Lukáš bol vypustený v Slovinsku v oblasti Jelovica, kde má svoje teritórium samica Aida.


Do Slovinska už  bolo zo Slovenska presunutých osem rysov karpatských. Tí tam majú za úlohu zachrániť miestnu populáciu rysa v Dinárskom pohorí a juhovýchodných Alpách pred vyhynutím. „V daných regiónoch je populácia rysov malá a veľmi zasiahnutá príbuzenským krížením. Preto aj rysy, ktoré boli odchytené na Slovensku, prešli genetickými testami. Následne sme ich tak vedeli premiestniť do vhodných lokalít,“ prezradil vedúci zoologického úseku Národnej zoologickej záhrady Bojnice Andrej Duchoň.


Rysia samica Erika bola posledným  translokovaným rysom zo Slovenska. Okrem nového domova dostala aj nové meno. „Slovinskí kolegovia sa ju rozhodli premenovať a nazvali ju Sneška. Ide o kombináciu názvu pohoria Snežik, kde bola vypustená a slova Slovaška, ktoré v slovinskom jazyku znamená Slovensko,“ prezradil A. Duchoň.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu