Rys Lukáš z bojnickej zoo putoval do Slovinska. Má zachrániť tamojšiu populáciu


Foto: Rys Lukáš z bojnickej zoo putoval do Slovinska. Má zachrániť tamojšiu populáciu Foto: ilustračné foto ZOO Bojnice

Najstaršia slovenská zoologická záhrada informovala o tom, že v nedeľu 12. marca úspešne previezla samca rysa karpatského do Triglavského národného parku v Slovinsku. „Rys Lukáš sa momentálne nachádza v adaptačnom tábore Jelovica, odkiaľ bude vypustený do voľnej prírody. V rámci projektu LIFE Lynx podporí populáciu rysa karpatského v Slovinsku,“ upresnila Národná zoologická záhrada Bojnice.

Hlavným cieľom tohto projektu je podľa slov bojnickej zoo záchrana populácie rysa karpatského v Dinárskom pohorí a juhovýchodných Alpách pred vyhynutím a jej zachovanie v dlhodobom horizonte. „Z tohto dôvodu bol 27. januára 2023 v spolupráci s partnermi odchytený vo Volovských vrchoch dospelý samec rysa karpatského,“ uviedla zoo s tým, že jeho odhadovaný vek je 3 – 5 rokov a váha 24 kg a dostal meno Lukáš.

Potom, čo nejaký čas strávil v rehabilitačnej stanici v Bojniciach, bola pod odborným dohľadom zabezpečená jeho príprava na presun do Slovinska. „Samotný transport si vyžaduje aj riadnu administratívnu prípravu a niekoľko povolení. Po prevoze do krajiny strávia zvieratá určitý čas v adaptačnej stanici a následne sú vypúšťané do prírody,“ pokračovala zoo s tým, že o rysa Lukáša sa momentálne starajú slovinskí poľovníci a predpokladá sa, že do voľnej prírody bude vypustený v polovici apríla 2023.

Ako bojnická zoo ďalej doplnila, presné miesto tábora, v ktorom sa rys zo Slovenska nachádza, nie je zverejnené. V oblasti kde sa momentálne žije, má svoje teritórium aj rysia samica Aida a všetci zainteresovaní dúfajú, že spolu vytvoria pár.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu