FOTO: Trenčiansky hrad vyhlásil víťaza architektonickej súťaže. Takto bude vyzerať nová expozícia


FOTO: Trenčiansky hrad vyhlásil víťaza architektonickej súťaže. Takto bude vyzerať nová expozícia
Galéria: 10 fotiek
Foto: archinfo.sk

Trenčianske múzeum vyhlásilo v decembri minulého roku verejnú architektonickú súťaž návrhov na tému „Trenčiansky hrad - expozícia 2026“. Včera 22. marca profil Trenčianskeho hradu na sociálnej sieti informoval o víťaznom návrhu. Stojí za ním Ateliér ô.

 „Návrh komplexne rieši otázky prezentácie, udržateľnosti, komunikácie a modifikovateľnosti daného priestoru. Nebojí sa nabúrať zažité stereotypy expozícií na Trenčianskom hrade a má novátorský prístup k riešeniu hradných expozícií na Slovensku,“ uviedla hodnotiaca komisia. 

Porota zároveň ocenila samotné spracovanie predložených výkresov. Tie ich upútali ochotou hľadať prieniky medzi staršou históriou a súčasnosťou. „Pridanou hodnotou návrhu je vytvorenie nových hradných ‚piktogramov‘ a vkusnej grafiky textových častí expozícií,“ skonštatovala komisia.



Víťazný návrh ocenili finančnou odmenou vo výške 6-tisíc eur a jeho autori sa môžu pýšiť tým, že bude súčasťou riešenia. Takisto bude využívaný pre titul Európskeho hlavného mesta kultúry 2026. Vizualizáciu víťazného projektu si môžete pozrieť nižšie.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu