FOTO: Aká je budúcnosť duálneho vzdelávania? Škola v Pruskom v tom má jasno


FOTO: Aká je budúcnosť duálneho vzdelávania? Škola v Pruskom v tom má jasno
Galéria: 12 fotiek
Foto: tsk.sk

Na pôde Strednej odbornej školy (SOŠ) Pruské v okrese Ilava sa konal 8. ročník workshopu s názvom Ako ďalej v agrorezorte? Jeho cieľom je zlepšiť fungovanie duálneho vzdelávania medzi zamestnávateľmi a školou.

Riaditeľka školy Janka Fedorová, chce ponúknuť študentom viac než len teoretické znalosti. Vďaka duálnemu vzdelávaniu sa dostanú do reálnych pracovných situácií, kde sa naučia zručnosti, ktoré v učebniciach nenájdu.

Cieľom SOŠ Pruské je umiestňovať čo najviac študentov práve do sektoru reálnej praxe, pretože tam sa naučia ako jednotlivé firmy fungujú, ako prebieha samotný pracovný proces. Stáva sa už pravidlom, že študenti, ktorí pracovali vo firmách formou duálneho vzdelávania sa neskôr stávajú platnými členmi pracovného tímu jednotlivých firiem,“ zhrnula riaditeľka.


Na workshope sa diskutovalo o možnostiach, ako zlepšiť nedostatok pracovnej sily aj o zefektívnení duálneho systému. O benefitoch duálneho vzdelávania prišli porozprávať zo Štátneho inštitútu odborného vzdelávania (ŠIOV).


Dnes sme sa na pôde školy v Pruskom rozprávali so zamestnávateľmi ohľadom najnovších trendov v odbornom vzdelávaní. Takisto sme si predstavili, čo znamená systém duálneho vzdelávania a prebrali sme aj tému náborovania žiakov,“ uviedla za ŠIOV Jana Divínska.

Ako sa spomína na webe župy, samotná škola aktívne hľadá spôsoby, ako ešte viac zlepšiť spojenie medzi trhom práce a vzdelávaním. V poľnohospodárstve totiž dlhodobo chýba kvalifikovaná pracovná sila.

V aktuálnom školskom roku má SOŠ Pruské 9 žiakov v troch rôznych firmách v rámci duálneho vzdelávania, pričom po certifikácii Mäsokombinátu Púchov by sa ich počet mohol ešte zvýšiť.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu