VIDEO: Trenčianska škola láka študentov na duálne vzdelávanie, počet záujemcov stále stúpa


Foto: VIDEO: Trenčianska škola láka študentov na duálne vzdelávanie, počet záujemcov stále stúpa
Galéria: 24 fotiek
Foto: tsk.sk

Jedným z lákadiel Strednej priemyselnej školy stavebnej Emila Belluša v Trenčíne je aj duálne vzdelávanie, ktoré škola odprezentovala počas Dňa otvorených dverí. Škola si pre záujemcov pripravila zaujímavý program.

V dielňach si mohli pozrieť, ako samotné procesy fungujú, zároveň sa mohli porozprávať s majstrami alebo so žiakmi študujúcimi v týchto odboroch.

V prvom ročníku prechádzajú študenti základným výcvikom ručného spracovania kovov alebo iných materiálov a získavajú tým základné pracovné návyky. Je veľký záujem zo strán firiem, aby sa to tu rozvíjalo a mnohé z nich prešli do duálu, v ktorom máme už dve tretiny žiakov,“ uviedol učiteľ odborného výcviku a odborných predmetov Vladimír Breznický.

Na prednáškach sa záujemcovia dozvedeli viac o študijných odboroch aj o duálnom vzdelávaní. Škola v rámci neho spolupracuje s viacerými spoločnosťami. Firma Reprogas, s. r. o. je certifikovaná na 12 žiakov v odbore inštalatér a so školou spolupracuje už 4 roky.



Snažíme sa dať žiakom to, čo potrebuje trh práce, takže majú prístup k najmodernejším technológiám, ručnému náradiu, ale aj ťažkým strojom. Systém duálneho vzdelávania je to, čo sme tu kedysi mali a chvalabohu sa to vracia naspäť, pretože ľudia si nemajú kde v praxi vyskúšať to, čo trh práce potrebuje,“ priblížil projektový manažér firmy Martin Zibrín.

Škola v minulom roku získala ako prvá inštitúcia na Slovensku Prezidentskú zelenú pečať. Ocenenie má motivovať verejné inštitúcie, aby realizovali nadštandardné projekty obnovy. O záujemcov škola nemá núdzu, zvyčajne sa tam hlási okolo 400 žiakov, no prijímajú ich približne 130.

Máme prezentáciu aj iných študijných odborov. Je to rozdelené na viacero skupín, kde garant odboru, vrátane žiakov, rozpráva, o čom ten odbor je a zároveň je to kontaktné, pretože záujemcovia sa môžu pýtať na rôzne otázky, ktoré nie sú len o vzdelávaní, ale aj o iných atraktívnych aktivitách,“ vysvetlila riaditeľka školy Martina Knappová na webe župy.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu