Trenčianski hasiči trénovali zachraňovanie osôb uviaznutých vo výške


Foto: Trenčianski hasiči trénovali zachraňovanie osôb uviaznutých vo výške Foto: Hasičský a záchranný zbor

Príslušníci Hasičského a záchranného zboru z Trenčína trénovali svoje zručnosti v situáciách, kedy je potrebné využiť lezeckú techniku, ako napríklad v prípade potreby znesenia zranenej osoby z výšky. 

Hasiči sa stretli 3. júla 2023 na skalnom brale Skalka pri Trenčíne, aby si dôkladne precvičili techniky lezenia do výšok, zlaňovania či používania lezeckých pomôcok vo vypätých momentoch.

V rámci tréningu simulovali záchranu uviaznutej osoby, ktorá sa nachádzala vo výške približne 20 metrov. Najprv vytvorili nad postihnutou osobou kotviace stanovisko pre lezeckú techniku, následne zasahujúci lezec zlanil k uviaznutej osobe, ktorú uvoľnil a pripojil na seba. Po jej bezpečnom zaistení na svojom výstroji následne zlanil k záchranárom, ktorí jej na mieste poskytli prvú pomoc. 

Okrem toho si všetci členovia trenčianskej lezeckej skupiny precvičili pohyb po skalnom brale, prácu vo výške, zlaňovanie, ako aj rôzne spôsoby záchrany pomocou lezeckej techniky. Perfektné ovládanie lezeckej techniky je potrebné pri mnohých špecifických situáciách, ako je záchrana zakliesnených paraglajdistov, ale napríklad aj pri evakuácii ľudí z horiacich budov a podobne.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu