Jeden mal vo vrecku nôž, druhý sa triasol na zemi. Polícia v Považskej Bystrici spacifikovala zdrogovaných mužov


Foto: Jeden mal vo vrecku nôž, druhý sa triasol na zemi. Polícia v Považskej Bystrici spacifikovala zdrogovaných mužov Foto: Mestská polícia Považská Bystrica

Mestská polícia v Považskej Bystrici predchádzajúci týždeň zasahovala na sídlisku Rozkvet v ten istý deň a v podobnom prípade dvakrát. Pri bežnej obchádzkovej službe spozorovali mestskí policajti nepríčetnú osobu, ktorej správanie sa im nepozdávalo. Osoba bola pravdepodobne pod vplyvom omamných a psychotropných látok.

„Tento človek je nám známy a viackrát bol hospitalizovaný aj na psychiatrii, preto sme počas zásahu privolali aj záchrannú zdravotnú službu. Našli sme u neho aj nôž, ktorým by mohol spôsobiť prípadné zranenia náhodne okoloidúcim občanom,“ priblížil jeden z prípadov náčelník mestskej polície Juraj Lieskovský.

Hliadka mestskej polície odviezla zdrogovaného muža na príslušné oddelenie v nemocnici, kde si ho prevzali zdravotníci. Tam ho následne aj hospitalizovali.

Muž sa triasol na zemi, okoloidúci boli vystrašení

V rovnaký deň popoludní museli mestskí policajti v podobnom prípade zasahovať aj v centrálnej mestskej zóne, kde sa pohyboval muž zjavne pod vplyvom návykových látok a ktorý mohol predstavovať pre ľudí nebezpečenstvo.

„Taktiež išlo o osobu, nám veľmi dobre známu, ktorá bola pravdepodobne pod vplyvom psychotropných a omamných látok. Tento človek ležal na zemi a triaslo ho. Ľudia sa ho báli, volali na linku mestskej polície,“ objasnil náčelník.


Hliadka mestskej polície prišla na miesto vďaka kamerovému záznamu, no muž sa dal na útek. Policajti ho prenasledovali, následne ho chytili a zadržali s tým, že bola dôvodná obava, že môže ublížiť sebe a svojmu okoliu. Privolali aj záchrannú zdravotnú službu. 

Podľa polície bol muž fyzicky zdatný a prejavoval odpor, hliadke sa ho nakoniec podarilo spacifikovať. Policajti následne asistovali pri prevoze sanitkou, aby nedošlo k napádaniu záchranárov. Osobu hospitalizovali v nemocnici.

Kamerový systém je členom polície

Kamerový systém pomohol už v rôznych situáciách. V Považskej Bystrici ho používajú od roku 2001, priebežne ho rekonštruujú, modernizujú a dopĺňajú. „V súčasnej dobe po doplnení kamerového systému je funkčných 74 kamier. Tie využívame na monitorovanie verejných priestranstiev k zabezpečeniu verejného poriadku, predchádzaniu páchania priestupkov a porušovania VZN mesta, ako aj k dokumentovaniu protiprávnych konaní,“ povedal Lieskovský.

Podľa polície je veľmi dôležitá aj súčinnosť občanov, ktorí môžu svoje podnety nepretržite nahlasovať na tiesňovú linku 159. „Chcel by som požiadať aj občanov, keď vidia osoby, ktoré sa zvláštne správajú, aby kontaktovali mestskú políciu. Naši príslušníci majú dobrú miestnu a osobnú znalosť, o týchto ľuďoch často vieme, nakoľko sa v minulosti dopúšťali protiprávneho konania,“ ozrejmil náčelník mestskej polície.

Ako ďalej uviedol, polícia vie, že tieto osoby bývajú väčšinou pod vplyvom návykových látok, preto sa snažia okamžite zasiahnuť a spacifikovať ich, aby nedošlo k ohrozeniu občanov. Pod vplyvom psychotropných látok môžu skutočne predstavovať nebezpečenstvo, nakoľko nerozoznávajú svoje okolie a aj v minulosti sa podľa jeho slov viackrát stalo, že napadli náhodných okoloidúcich. Za každú informáciu budú na mestskej polícii vďační.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu