VIDEO: Recidivista, ktorý mal podpáliť svoju priateľku zo žiarlivosti dostal 7 a polročný trest


Foto: VIDEO: Recidivista, ktorý mal podpáliť svoju priateľku zo žiarlivosti dostal 7 a polročný trest
Galéria: 6 fotiek
Foto: Marián Michalko

Rovno z väzby v putách, priviezli krátko pred pol deviatou ráno Andreja S. na pojednávanie na súd do Trenčína.  Na východe Slovenska je stíhaný za to, že sa mal vydávať za veštkyňu a za rôzne očistné a zaklínacie rituály mal vymámiť od účtovníčky zo Šarišských Michalian viac ako 1,2 milióna eur. Trenčiansky súd zase rozhodoval v utorok dopoludnia o jeho treste za pokus o vraždu v štádiu pokusu.

Andrej S. pred príchodom do budovy Okresného súdu v Trenčíne sršal dobrou náladou. Prítomných novinárov familiárne pozdravil „čaute“ a úsmevom nešetril. Ten mu však z tváre zmizol potom, čo sudkyňa vyriekla ortieľ. Poslala ho na sedem a pol roka za mreže. 15 krát súdne trestaný Andrej S. nedokázal skryť svoje sklamanie a na mieste sa odvolal. Výška trestu a ani kvalifikácia skutku sa rovnako nepozdávala ani prokurátorovi. Rozsudok tak nie je právoplatný.

Pôvodne čelil Andrej S. hrozbe omnoho vyššieho trestu za vraždu v štádiu pokusu, nakoniec ale obišiel s nižším trestom za ublíženie na zdraví v štádiu pokusu. Podľa obžaloby mal ešte v roku 2021 poliať benzínom a zapáliť interiér záhradnej chatky v Myjave, kde žil so svojou partnerkou Simonou. Tá v tom čase bola na posteli a ako pred súdom vypovedala, došlo k vyšplechnutiu benzínu aj na veci, čo mala na sebe. Podľa jej slov tak Andrej spravil so slovami „Zlato, budem Ťa musieť zapáliť“.

Kým chata bez popisného čísla zhorela takmer do tla, Simone sa podarilo horiace veci zo seba strhnúť a pred plameňmi v poslednej chvíli ujsť. Vo svojej výpovedi uviedla, že ju Andrej chcel zapáliť. Podľa obžaloby bolo dôvodom to, že mal nastúpiť do väzenia a bál sa  že mu bude neverná. Andrej to však popieral a tvrdil, že je nevinný a Simona sa podpálila sama.


Sudkyňa Okresného súdu v odôvodnení rozsudku ale zdôraznila, že obžalovaný vedel, že poškodená môže následkom toho, čo spravil zomrieť, ale nebol preukázaný jeho úmysel usmrtiť ju. Usvedčila ho DNA, ktorú zanechal na bandaske s benzínom a zapaľovači. Podľa slov sudkyne to svedčí o tom, že s nimi manipuloval. Ako sudkyňa ďalej upozornila, v čase spáchania skutku bol obžalovaný Andrej pod vplyvom návykových látok, bola u neho zistená prítomnosť hašiša, morfínu a marihuany.

Ako uviedol po skončení pojednávania Andrejov obhajca Matej Múdry, jeho klient sa necíti byť vinný. „Myslím, že z obsahu spisového materiálu nevyplývali také dôkazy, ktoré by svedčili o jednoznačnej vine a mohli by byť podkladom na oslobodzujúci rozsudok. Z toho dôvodu sme navrhovali oslobodenie. Jediným priamym dôkazom bolo tvrdenie poškodenej,” povedal obhajca Matej Múdry.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu