FOTO: Muž neďaleko Trenčína napriek zákazu choval tigre. Mladé šelmy skončili v bojnickej zoo


FOTO: Muž neďaleko Trenčína napriek zákazu choval tigre. Mladé šelmy skončili v bojnickej zoo
Galéria: 4 fotky
Foto: archív SIŽP

Slovenská inšpekcia životného prostredia zasahovala neďaleko Trenčína. Súkromnému chovateľovi, ktorého meno figuruje na zozname chovateľov nebezpečných zvierat na území Slovenskej republiky, odobrala troch mladých tigrov – dve samičky a jedného samca. Ako dôvod takéhoto konania inšpekcia uviedla, že majiteľ nedodržal zákaz ich držby.

„V týchto dňoch boli tigre umiestnené do karantény v našej jedinej záchytnej zoologickej záhrade v Bojniciach,“ informovala inšpekcia na sociálnej sieti. Tá zároveň vysvetľuje, prečo je chov mačkovitých šeliem v zajatí problémom. „Mláďatá tigrov sa na Slovensku využívajú na prilákanie verejnosti do rôznych zverincov a ,,hladkacích ZOO“. Ľudia si mylne myslia, že takýmto spôsobom pomáhajú ohrozeným druhom. V skutočnosti je to len komerčná aktivita majiteľov,“ uviedla inšpekcia.

Problémom je podľa inšpekcie životného prostredia aj to, že tigre sú v zajatí často príbuzensky krížené, čo má negatívny vplyv na ich zdravie. Slovenská inšpekcia životného prostredia pritom už  dlhodobo poukazuje na problém chovu veľkých mačkovitých šeliem na Slovensku. „Od 1.3. 2022 je v rámci Slovenskej republiky zakázaná držba, ako aj predaj veľkých mačkovitých šeliem. K predmetnému zákazu rezort životného prostredia pristúpil z dôvodu nekontrolovateľného rozmnožovania v zajatí u súkromných držiteľov na Slovensku a tiež následnej komerčnej činnosti s týmito druhmi,“ vysvetlila inšpekcia.

Zákon o ochrane druhov voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín reguláciou obchodu s nimi od roku 2022 zakazuje kupovať či iným spôsobom nadobúdať veľké mačkovité šelmy, primáty a medvede. Zároveň umožňuje majiteľom, ktorí v minulosti nadobudli takéto zvieratá, aby ich dochovali. Musia ich však zabezpečiť tak, aby sa ďalej nerozmnožovali. V tomto prípade nebola podmienka splnená.

Výnimku podľa inšpekcie platia iba pre špeciálne zariadenia ako sú zoologické záhrady rehabilitačné stanice, záchytné strediská, ktoré majú na chov povolenie. „Súkromní chovatelia veľkých mačkovitých šeliem ich môžu vďaka novele zákona už iba dochovať, nemôžu s nimi v rámci Slovenskej republiky obchodovať a zároveň ich nemôžu poskytnúť ani na rozmnožovanie,“ uzavrela inšpekcia.  




Informáciu potvrdila aj vedúca odboru marketingu a propagácie bojnickej zoo Andrea Klasová. „V apríli tohto roka boli od chovateľa veľkých mačkovitých šeliem na Slovensku odobraté tri mláďatá tigra. Momentálne sa nachádzajú v Záchytnom centre pre zhabané a zaistené živočíchy v Národnej zoologickej záhrade Bojnice,“ povedala A. Klasová.

„Predpokladáme, že mláďatá zostanú v našej starostlivosti niekoľko týždňov. Po určených úkonoch  plánujeme tigre previezť do organizácie mimo územia Slovenskej republiky. Ich novým domovom sa pravdepodobne stane Juhoafrická republika, konkrétne Lionsrock Big Cat Sanctuary, kde im budú vytvorené adekvátne podmienky na život,“ uviedla hovorkyňa Národnej zoologickej záhrady Bojnice Andrea Klasová.

Jednou z úloh bojnickej zoo, ktorá je jedinou štátnou zoologickou záhradou na Slovensku, je aj prevádzka Záchytného centra. Nachádzajú sa v ňom živočíchy z nelegálnych chovov na Slovensku. Verejnosť ich nemôže vidieť, pretože nie sú majetkom zoologickej záhrady. „O tieto zvieratá sa staráme do doby, kým kompetentné orgány nerozhodnú, ako s nimi bude naložené ďalej,“ dodala na záver Andrea Klasová.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu