Vo veku 83 rokov zomrel pápežský prelát Pavol Brzý. Pred kňazstvom pracoval v Považských strojárňach


Foto: Vo veku 83 rokov zomrel pápežský prelát Pavol Brzý. Pred kňazstvom pracoval v Považských strojárňach Foto: biskupstvo-nitra.sk/Pixabay

V piatok 22. marca vo veku 83 rokov zomrel pápežský prelát a kanonik Nitrianskej sídelnej kapituly Mons. Pavol Brzý. Rodák z Považskej Bystrice zasvätil kňazstvu tridsaťšesť rokov svojho života.

Na Vysokej škole technickej v Košiciach získal titul strojného inžiniera, pracoval v Považských strojárňach aj v bratislavských automobilových závodoch a až neskôr emigroval do Talianska, aby sa mohol stať kňazom.

V Ríme začal študovať na Pápežskej lateránskej univerzite a v roku 1998 prijal v Slovenskom ústave svätého Cyrila a Metoda sviatosť kňazstva. Až do roku 1993, kedy sa vrátil späť na Slovensko, pôsobil v Taliansku.



Vyučoval na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre, bol členom redakčnej rady Katolíckych novín, Pastoračnej rady pre kultúru a tlač a Rady pre svätenia a služby Nitrianskeho biskupstva. Pápež Ján Pavol II. ho v roku 1997 vymenoval za monsignora a o dva roky neskôr sa stal audítorom druhej Osobitnej biskupskej synody pre Európu.

Zdroj: Facebook/Biskupstvo Nitra


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu