FOTO: Vežička kostola v Krásne má novú helmicu, pod jej vrchol umiestnia časovú schránku


FOTO: Vežička kostola v Krásne má novú helmicu, pod jej vrchol umiestnia časovú schránku
Galéria: 10 fotiek
Foto: Facebook/Biskupstvo Nitra

Kostol Povýšenia sv. Kríža v Krásne sa dočkal novej vežičky. Rekonštrukciu dokončili počas uplynulého víkendu, kedy na vežu osadili novú helmicu. Informovalo o tom Biskupstvo Nitra, ktoré dielo aj finančne podporilo. 

Bola v havarijnom stave

Strešná konštrukcia už bola v havarijnom stave a nad rekonštrukciou začala cirkev uvažovať ešte v roku 2022. Podľa biskupstva sa na tom podpísal vek, ale aj požiar zo 60. rokov minulého storočia. Spôsobil ho úder blesku a, bohužiaľ, následne zhoreli viaceré dôležité prvky drevenej konštrukcie. 

„Rozhodli sme sa preto neopravovať starú, ale vyhotoviť celkom novú konštrukciu. Práce začali 14. júla 2023, keď s pomocou žeriavu zložili pôvodnú konštrukciu veže na zem, kde šikovní majstri vytvorili jej vernú kópiu,“ opísal biskupský úrad začiatky prác.


Majstri použili aj staré techniky

Majstri použili rovnaké materiály ako na pôvodnej veži, ba dokonca aj staré techniky obrábania dreva a pokrývania plechom. Vyslúžili si za to veľký obdiv a vďačnosť. 

„Ako krytina bol použitý medený plech, ktorý ochráni toto dielo po mnohé desiatky rokov. Po dokončení výroby bola helmica umiestnená opäť na svoje pôvodné miesto, a následne bol do jej vrcholu vsadený nerezový kríž,“ objasnilo nitrianske biskupstvo a dodalo, že celá konštrukcia aj s krížom meria 10 metrov a váži zhruba šesť ton.

Zaujímavosťou je, že pod jej vrchol bude umiestnená časová schránka, ako pamiatka pre budúce generácie. Udeje sa tak po požehnaní nitrianskym biskupom Mons. Viliamom Judákom. Podľa biskupstva dôjde k požehnaniu pri najbližšej slávnostnej príležitosti, presný dátum však zatiaľ nie je známy. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu