FOTO: Obnovou vlajkoslávy odštartuje komplexná rekonštrukcia Pamätníka umučených v lesoparku Brezina


FOTO: Obnovou vlajkoslávy odštartuje komplexná rekonštrukcia Pamätníka umučených v lesoparku Brezina
Galéria: 5 fotiek
Foto: trencin.sk

Vedenie mesta Trenčín má v pláne kompletne zrekonštruovať Pamätník umučených v lesoparku Brezina. Začať chcú s obnovou vlajkoslávy, ktorá je už v zlom technickom aj estetickom stave. O plánoch informoval o vedenie mesta na oficiálnom webe

Pamätník v Dušovej doline v Lesoparku Brezina je venovaný 69 obetiam, ktoré v týchto miestach od októbra 1944 do apríla 1945 popravili nacisti. Pietne miesto odhalili v roku 1946, spomedzi tiel sa svojho času podarilo identifikovať 43 padlých. Hrobovú časť tvoria tri oblúkové pásy s náhrobkami, na ktorých sú mená obetí, ich vek a bydlisko.

Pamiatkovo chránený areál pamätníku bude obnovený podľa zámeru architekta Alexandra Topilina. Ten už schválil Krajský pamiatkový úrad Trenčín a tiež Ministerstvo obrany SR – Úsek vojnových hrobov. Oprava vlajkoslávy predstavuje jej prvú etapu a náklady na ňu sú vyčílené na 24-tisíc eur. 

Mesto chce tiež kompletne vymeniť štrkovú výplň na hrobových poliach a dôstojne vyčistiť samotný pamätník tak, aby bolo miesto dostatočne reprezentatívne pri oslave 79. výročia oslobodenia Trenčína. V ďalších etapách sa počíta s obnovou kamenných častí hrobových polí i poškodených častí nástupnej plochy pred pylónom pamätníka, ako aj s doplnením zelene a mobiliáru. Kvôli prerábke nebudú vyrúbané žiadne stromy. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu