VIDEO: Finále výstavby ilavského mosta. Po „malom Apolle“ by sa Ilavčania mali prejsť už v auguste


Foto: VIDEO: Finále výstavby ilavského mosta. Po „malom Apolle“ by sa Ilavčania mali prejsť už v auguste Foto: tsk.sk

Včera 26. apríla si mohli Ilavčania pozrieť osadenie nového mosta, ktoré si vyžiadalo špeciálny žeriav dovezený z Rakúska. Nový most v Ilave bude oproti pôvodnému širší. Na jednej strane bude dvojmetrový chodník a na druhej trojmetrová cyklotrasa.

Na tému mostu ponad Vážsky kanál sa vyjadril aj hlavný projektant Ján Roman: „Oceľová konštrukcia je trám vystužený oblúkom a mostovka je zavesená na tyčiach, ktoré majú 70 mm a sú dovezené z Nemecka. Žeriav sme najskôr zabezpečovali z Čiech, ale nakoniec sa nám ho podarilo zohnať z Rakúska z Linzu.“ 

Po položení konštrukcie na ložiská budú zabezpečené kontrolné merania. Po nich zhotoviteľ začne realizáciu železobetónovej dosky, prefabrikátov, pribudnú zvodidlá, zábradlia a upraví sa niveleta prístupových ciest.

Som veľmi rád, že sme sa dočkali tohto dôležitého míľnika. Oneskorenie bolo spôsobené dvoma udalosťami. Prvou bolo dlhšie čakanie na preložky inžinierskych sietí (vodovodu a el. prípojky) a druhé zdržanie nastalo pri výstavby betónových pätiek derivačného kanála. Po navŕtaní asi troch kilometrov železa, ktoré bolo potrebné na ich stabilizáciu, sa zvýšila hladina Váhu, takže sa muselo čakať, kým klesne,“ priblížil predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška.


Podľa informácií na webovej stránke župy by mal most oficiálne slúžiť pre motoristov, cyklistov a aj peších koncom augusta.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu