Ratovali koňa a uchránili aj státisíce eur. Hasiči z Trenčianskeho kraja oznámili minuloročné naj zásahy


Foto: Ratovali koňa a uchránili aj státisíce eur. Hasiči z Trenčianskeho kraja oznámili minuloročné naj zásahy Foto: Marián Michalko

Bilanciu minulého roku majú za sebou aj hasiči v Trenčianskom kraji. „V roku 2023 vzniklo na území Trenčianskeho kraja 551 požiarov, čo predstavuje o 256 požiarov menej ako v roku 2022. Priame škody v dôsledku požiarov sú v porovnaní s vlaňajším rokom nižšie o 748 625 eur a uchránené hodnoty vyššie o 5 710 420 eur. Pri uvedených požiaroch došlo k usmrteniu 7 osôb, čo je v porovnaní s rokom 2022 o 4 usmrtené osoby menej. Pri požiaroch bolo 40 osôb zranených, čo je o 1 zranenú osobu menej, ako v roku 2022,“ informoval Marián Petrík z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trenčíne.

K požiaru s najvyššou škodou boli privolaní hasiči 1.19.2023 v Trenčíne. Škody po požiari galvanizovne v areáli súkromnej spoločnosti na ulici K výstavisku v Trenčíne boli predbežne vyčíslené na 700.000 eur.


Najväčšie hodnoty sa hasičom podarili uchrániť pri požiari v obchodnom dome na ulici Štvrť SNP v Trenčianskych Tepliciach. Uchránené hodnoty boli vyčíslené na 8 000 000 eur. Miliónové hodnoty sa hasičom podarilo uchrániť aj pri požiari motorového vozidla na čerpacej stanici na Žitnej ulici v Novákoch a požiari obchodu v obci Lazany.



„Najviac evakuovaných osôb bolo pri nahlásení nástražného výbušného systému v priemyselnom areáli na Továrenskej ulici v Dubnici nad Váhom. Pri udalosti bolo evakuovaných 746 osôb z deviatich súkromných spoločností,“ pokračoval M. Petrík a dodal, že najväčší počet nasadenej techniky pri zásahu bol pri požiari galvanizovne v Trenčíne. Pri tomto požiari bolo rovnako zúčastnených najviac jednotiek profesionálnych ako aj dobrovoľných hasičov. Na hasenie požiaru použili hasiči 49 tisíc litrov vody a 200 litrov penidla.

„Najviac hlásených udalostí na operačné stredisko bol dňa 23.12.2023 a to 52 udalostí. Z tohto počtu bolo 49 udalostí hlásených na tiesňovú linku 150 a 3 udalosti na tiesňovú linku 112. Z celkového počtu 52 hlásení bolo 41 udalostí súvisiacich s poveternostnou situáciou a 11 hlásení bolo iného charakteru,“ pokračoval M. Petrík.


Núdzu nemali hasiči v minulom roku ani o kuriózne zásahy. Medzi tie najzaujímavejšie patrí záchrana osoby uviaznutej na šikmej streche rodinného domu vo výške približne 8m v Trenčianskej Turnej, záchrana topiaceho sa koňa uviaznutého v starom koryte Váhu vo Veľkých Bierovciach, záchrana uviaznutej kravy v betónovanej  jame s močovkou v areáli družstva v obci Morovno, ako aj zrútenie časti kaplnky pri rekonštrukcii v obci Nedašovce.

Najčastejšie v Trenčianskom kraji horelo v sobotu a v nedeľu, naopak najmenej v pondelok a v piatok.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu