Aké počasie nás čaká cez Veľkú noc? Pripravte sa na teplotné rozdiely


Foto: Aké počasie nás čaká cez Veľkú noc? Pripravte sa na teplotné rozdiely Foto: pixabay.com

Počasie je v posledných dňoch ako na hojdačke. Minulý týždeň nás prekvapili vysoké, takmer letné teploty, ktoré na druhý deň vystriedal mráz so snehom. 

Počas nadchádzajúcich sviatočných dní sa tento trend nezmení. Ešte je len marec, no pripravte sa na typické aprílové počasie. Pred Veľkou nocou cez naše územie prejde niekoľko frontov, ktoré so sebou prinesú zväčšenú oblačnosť a zrážky, píše portál iMeteo.sk.

Čaká nás premenlivé počasie, no s príchodom Veľkého piatku by sa malo počasie výrazne zmeniť. Maximálne teploty v tento deň dosiahnu 13 až 20 °C. Nasledujúce dni by malo byť ešte teplejšie. Biela Sobota, Veľkonočná nedeľa a aj Veľkonočný pondelok prinesú na Slovensko slnečné a mimoriadne teplé počasie. Cez víkend sa teploty dostanú na 17 až 24 °C.

Takéto teploty rozhodne nie sú na koniec marca bežné. Veľká noc tak prinesie teploty, ktoré budú až o 10 °C vyššie ako je bežné,“ spresňuje portál. Vyvrcholením nezvyčajne teplého počasia bude Veľkonočný pondelok, kedy by sa teploty mali pohybovať do 25 °C. 

Ako portál ďalej dodáva, počasie sa pokazí po Veľkej noci. Vyzerá, že hneď v utorok 2. apríla by cez naše územie mal postupovať studený front, ktorý teplé počasie ukončí. Priniesť by mal so sebou zrážky, ale môžu sa vyskytovať i búrky. Aj keď to vyzerá na premenlivé počasie, stále by malo byť teplo.


Oranžový prach na parapetách

Prílev teplého vzduchu k nám priniesol aj väčšie množstvo saharského prachu. „Už v týchto chvíľach je nad strednou Európou saharský prach, no so silnejúcim južným prúdením sa ho do našej oblasti v najbližších hodinách odstane ešte viac. Stane sa tak pred studeným frontom, ktorý k nám postupuje od juhozápadu. Nočné zrážky dostanú tento prach aj na povrch,“ informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

Ako uviedol portál iMeteo, prvá vlna saharského prachu prišla dnes od juhu okolo poludnia, kedy boli u nás zaznamenané najvyššie koncentrácie prachových častíc. Mnohí si tak našli špinavé a zaprášené autá, no častice oranžového prachu popadali aj na parapety či balkóny.

Saharský prach vidieť na družicových snímkach najzreteľnejšie tesne po východe slnka. Foto: SHMÚ

Ďalšiu vlnu saharského prachu môžeme očakávať aj dnes pred polnocou, kedy k nám dorazí s kvapôčkami vody. Cez noc totiž príde studený front so zrážkami.

,,Na jednotlivé kvapky vody sa naviažu prachové zrnká, ktoré spolu s dažďom dopadnú na zemský povrch. Po odparení si počas rána nájdete poriadne zašpinené parapety, okná, autá a všetko to, čo necháte počas noci vonku,” dodávajú meteorológovia.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu