FOTO: Vynášaním Moreny v obci pri Partizánskom vyprevadili zimu. Zvyk pochádza z dávnych čias


FOTO: Vynášaním Moreny v obci pri Partizánskom vyprevadili zimu. Zvyk pochádza z dávnych čias
Galéria: 14 fotiek
Foto: Facebook/Veľké Uherce

Jednou z najstarších slovenských tradícií, siahajúcou pravdepodobne ešte do predkresťanského obdobia, je vynášanie Moreny. Táto staroslovanská bohyňa vládla zime a smrti, preto ak ľudia chceli skoncovať s chladným počasím, museli ju zabiť, utopiť v potoku alebo upáliť. V pohanských časoch sa totiž verilo, že prírodu, ako aj striedanie ročných období, ovládajú nadprirodzené sily. 

Starodávny zvyk je stále živý v obci Veľké Uherce v partizánskom okrese, kde si ho pripomenuli počas uplynulého víkendu. Morena sa najčastejšie vynáša práve na Smrtnú nedeľu, ktorú si veriaci pripomínajú dva týždne pred Veľkou nocou. 

Účastníci sa v nedeľu zhromaždili naprv pred obecným úradom, odkiaľ v spoločnom sprievode dorazili k „Vaverkaje mostu“. Tu si mohli pozrieť krátky kultúrny program, ktorý pripravili deti zo Základnej školy Veľké Uherce. Následne sa s Morenou rozlúčili a hodili ju do vody. 


„Matku smrti“ tradične vynášali dievčatá a chlapci v dedinkách a mestách už od skorého stredoveku. Ako píše web Slovander, verili totiž, že vynášanie Moreny symbolizuje odchod zimy, chorôb, smrti a aj zlých síl, ktoré zadržiavali príchod jari a zelene. V minulosti bola táto temná bohyňa zobrazovaná ako krásna mladá žena s dlhými tmavými vlasmi ovenčená diamantmi. Podobu škaredej strigy získala až oveľa neskôr.

Zaujímavosťou je aj to, že Morena bola staroslovanskej mytológii dcérou bohyne lásky Lady a zároveň sestrou Živy, ktorá – ako vyplýva z názvu – symbolizovala celkom opačné energie. V predkresťanskom období jej sviatok pripadal na 1. novembra, kedy si v súčasnosti pripomíname Sviatok všetkých svätých. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu