PROGRAM: Pozrite si tie najlepšie dokumenty z celého sveta zadarmo v CINEMAX TRENČÍN


Foto: PROGRAM: Pozrite si tie najlepšie dokumenty z celého sveta zadarmo v CINEMAX TRENČÍN Foto: Facebook/Ekotopfilm SK

Filmový festival Ekotopfilm – Envirofilm oslavuje 50 rokov a Trenčania môžu vo štvrtok 9. novembra oslavovať spolu s ním. Prináša so sebou tie najlepšie dokumentárne filmy z celého sveta si môžete pozrieť zadarmo v CINEMAX Trenčín.

Podľa slov organizátorov festivalu má jubilejný ročník takmer detský vizuál. Myšlienkou však je, že ak sa nespamätáme, onedlho zvieratá uvidíme už iba ako plastové figúrky, nafukovacie atrakcie či drevené skladačky. Umelých napodobenín živočíchov je na planéte viac, ako živých exemplárov,“ píše sa na webe mesta.

Do súťaže sa tento rok prihlásilo 1691 filmov z celého sveta, zastúpený bol Nepál, Srí Lanka, Čína, USA, Taiwan, Litva aj Hong Kong. Na festivale je tiež prvýkrát možnosť vidieť film vytvorený umelou inteligenciou.

Tento rok sa prihlásili absolútne protipóly filmovej tvorby. Na jednej strane sú to autentické dokumenty, ktoré vznikali v divočine bez mobilného signálu, a na druhej strane je to napríklad film vytvorený umelou inteligenciou,“ uviedla programová riaditeľka festivalu Alena Janáči.


PROGRAM

9. november

Divoký východ Poľska: 16:00 hod. – 17:00 hod. (50’)

Východné Poľsko je jedným z posledných divokých regiónov Európy. Zubry žijú v pralesoch Białowieża na hranici medzi Poľskom a Bieloruskom. Biebrzanská nížina tvorí najväčší národný park v Poľsku a je mimoriadne cenná pre bobry, vydry a nespočetné množstvo vodného vtáctva. To, koľko priestoru poskytneme zvieratám divokého východu Poľska a aká bude ich budúcnosť, závisí výlučne od ľudí.

Život nosorožca: 17:00 hod. – 18:00 hod. (52’)

Šok z prvých kvapiek dažďa na koži mláďaťa nosorožca; rohy, ktoré môžu byť buď jemné, alebo spôsobovať vážnu bolesť. Život nosorožca je od začiatku plný prekvapení, ale aj hlbokých sociálnych väzieb. Taký je aj blízky vzťah medzi Malajkou a jej synom Eliasom. Už roky sú nerozluční. Malajka je však tehotná. Keď konečne začne rodiť, nič už nie je také, ako predtým. Zažite ich príbeh…


O láve a živote – výbuch sopky na La Palme: 18:00 hod. – 19.00 hod. (52′)

Príbeh o sopkách nie je len o ničení, ale aj o evolúcii. Tento dokumentárny film sleduje výbuch sopky na zelenom ostrove v Atlantickom oceáne, La Palma, ku ktorému došlo v septembri 2021. Sleduje vedcov v teréne, ktorí sú zblízka svedkami vzniku novej geologickej epochy. Ako sa na povrch dostáva nový život, nové druhy živočíchov a rastlín, ktoré sa udomácňujú a prispôsobujú sa, tak sa najväčšia a najničivejšia sopečná erupcia v Európe za posledných päť storočí stáva vzácnou príležitosťou zažiť históriu Zeme v procese tvorby.


Breath posledný nádych človeka na Zemi: 19:00 hod. – 19.02 hod. (2’)

Evolučná cesta kontaminovanou ľudskou dystopiou plnou plastového odpadu, ktorý vás dusí. Budúcnosť je prítomnosť. Zem umiera. Ľudská bytosť sa rozkladá a recykluje, materiál podliehajúci skaze až do súčasnosti… Experimentálny animovaný film vytvorený pomocou vizuálov generovaných umelou inteligenciou, ktorý vám vyrazí dych.

Život na ostrove Mohéli: 19:02 hod. – 20:05 hod. (65’)

Dokumentárny film o ľuďoch a ich spolužití s prírodou. Príbeh o komorskom ostrove Mohéli vo východnej Afrike. Cesta suchozemskými a morskými ekosystémami tohto neznámeho ostrova, na ktorej sa stretávame s miestnymi obyvateľmi, skúmame ich vzťah k okolitej prírode a odhaľujeme životne dôležité problémy, ktorým čelia. Od straty vody, znečistenia, odlesňovania až po nadmerný rybolov.

Problémy, ktoré musia tieto komunity riešiť, sú vážne, existujú však riešenia, pomocou ktorých môžu obnoviť rovnováhu. Vďaka kombinácii znalostí miestnych obyvateľov a výskumu francúzskych vedcov sa diskutuje o nových spôsoboch, ako pomôcť obnoviť a zachovať miestne morské ekosystémy a zároveň udržať miestne komunity.

Dažďový prales budúcnosti: 20:10 hod. – 20:40 hod. (27′) – Česká republika

Druhý najväčší prales na planéte dnes čelí mnohým hrozbám v podobe odlesňovania, nadmerného lovu a pytliactva. Skupina českých zoológov sa vydáva do odľahlých častí Konžského pralesa, aby zmapovala jeho biodiverzitu a prispela k ochrane biologicky významných oblastí. Na tomto pozadí sa divák dozvie, čo je „bushmeat“, ako funguje tradičný lov zvierat a ako môžeme bojovať proti nelegálnemu pytliactvu.

Mimo plátna: Ako vyzerá dažďový prales budúcnosti? Prednáška Tomáš Junkek: 20:40 hod. – 21:40 hod.

Súčasťou podujatia bude aj diskusia so zástupcami partnerov projektu z Českej republiky a Poľska.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu