Mesto Prievidza sa pripravuje na Banícky jarmok, na pódiu vystúpia najmä lokálni umelci


Foto: Mesto Prievidza sa pripravuje na Banícky jarmok, na pódiu vystúpia najmä lokálni umelci Foto: codnes.sk

V Prievidzi sa aj tento rok uskutoční tradičný Banícky jarmok, ktorý ponúkne bohatý kultúrny program, či trhy s najrozličnejším sortimentom. Konať sa bude v dňoch 7. až 10. septembra 2023 na Námestí Jána Cígera Hronského, na Ulici Milana Rastislava Štefánika a v Mestskom parku v Prievidzi.

Už 37. ročník obľúbeného podujatia nesie podtitul „Prievidzskí umelci na prievidzských pódiách“. Vystupovať budú preto výlučne Prievidžania alebo skupiny, v ktorých hrajú. „Tento rok si zároveň pripomíname 910. výročie prvej písomnej zmienky o meste Prievidza a 640. výročie udelenia mestských práv, “vysvetľuje Zuzana Krajčiová, hovorkyňa mesta.

Jarmok odštartuje už vo štvrtok 7. septembra 2023 o 19:00 hod. v dome kultúry divadelnou komédiou Ženba v podaní Divadla „A“ a Divadla Shanti. Otvárací ceremoniál v podaní obľúbeného Baníckeho sprievodu v piatok 8. septembra oficiálne zaháji tri dni zábavy, hudby, dobrého jedla a pitia.

V sprievode môžete stretnúť členov baníckych spolkov, športových, kultúrnych a záujmových klubov, denných centier či žiakov prievidzských škôl. Sprevádzať ich budú Party Diddles Drumline zo Základnej umeleckej školy Ladislava Stančeka, a taktiež mažoretky a zástavníci z Centra voľného času v Prievidzi.

Slávnostné otvorenie jarmoku sa bude konať v duchu baníckych tradícií a za sprievodu baníckej hymny, ktorú predvedie Banícky spevokol Kahanec. Divadelná spoločnosť potom prinesie kráľovský pozdrav od kráľa Kolomana a kráľovnej Márie.


Úvodný koncert odohrá školský orchester a Big Band Základnej umeleckej školy Ladislava Stančeka. Nasledovať budú hudobníci zo skupiny ZVA 12-28 Band s prievidzským bubeníkom Petrom Krškom, speváčka Tina s Prievidžanom Vladom Darmovzalom či Marián Čekovský Band s Prievidžankou Lenkou Piešovou.


Prvý jarmočný deň ukončí po polnoci párty s Funky Emotions. Záujemcovia si môžu v piatok odskočiť aj na premiéru divadelnej hry Jožko Púčik a jeho kariéra v podaní Divadla z dvora, ktorá sa uskutoční o 19:00 hod. v Kultúrnom dome v Necpaloch.

Sobotňajší program začne hudbou v podaní súborov ako SZUŠ XOANA, SZUŠ DIAMONDS, Studio Roots a TK Fantastic-ELKO. Vystrieda ich predstavenie pre najmenších Kominári nenosia len šťastie v podaní Divadla Natraky, po čom budú nasledovať prievidzské kapely Country Limit Club, Bufet, The Kreins, Chill on the sun a Homosapiens.

Večer zahrá aj spevák Robo Opatovský s kapelou, ktorej stálou súčasťou je prievidzský gitarista Roman Mečiar. Sobotný program uzavrie skupina Flash zo Základnej umeleckej školy Ladislava Stančeka.

Nedeľu návštevníkom spríjemní dychová hudba Prievidžanka a Folklórny súbor Senior Vtáčnik. Úplne posledný koncert Baníckeho jarmoku 2023 odohrá hudobná skupina Black Band.

Súčasťou podujatia bude aj tento rok príležitostný trh, kde budú ľudoví predajcovia ponúkať občerstvenie, ale aj ľudové výrobky, oblečenie, bižutériu či hračky. Nájdu sa tu aj zábavné atrakcie a najrozličnejšie remeselné výrobky. 

Pre aktuálne informácie k podujatiu môžete sledovať oficiálne stránky mesta Prievidza. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu