Kam ísť na výlet v Trenčianskom kraji? Šesť skvelých tipov na letné prázdniny


Foto: Kam ísť na výlet v Trenčianskom kraji? Šesť skvelých tipov na letné prázdniny
Galéria: 6 fotiek

Letné prázdniny sú v plnom prúde a teplé počasie láka deti aj dospelých vybrať sa objavovať zaujímavé zákutia. Za zážitkami netreba chodiť ďaleko, krátke cesty do blízkeho okolia sú ideálnou príležitosťou spraviť si jednoduchý výlet. Pripravili sme pre vás niekoľko tipov na miesta, ktoré stojí za to navštíviť v Trenčianskom kraji. 

1. Hrad Beckov

Zrekonštruovaná zrúcanina stredovekej pevnosti sa týči na strmom brale nad obcou Beckov a pohľad na ňu sa naskytne každému kto okolo prechádza po diaľnici D1. Tá je zároveň najjednoduchšou cestou, ako sa k hradu dopraviť. Ako informuje portál Beckovského hradu, turisti sa priamo k nemu dostanú len pešo z námestia so súsoším Najsvätejšej Trojice v Beckove, pričom cesta nezaberie viac ako 5 minút. V letných mesiacoch je areál otvorený každý deň od 9:00 hod. do 18:00 hod. a vidieť tu môžete napríklad dobovú kováčsku vyhňu či expozíciu archeológie. Vstup je povolený aj so psom, pokiaľ je na vôdzke. 

2. Mohyla Milana Rastislava Štefánika na Bradle

Zárukou unikátneho zážitku je návšteva Mohyly Milana Rastislava Štefánika, ktorá je zasadená do prostredia myjavských kopaníc. Spolu s čarovnou okolitou prírodou predstavuje príležitosť na nenáročný výlet bohatý na dychberúce výhľady. Autorom pompéznej stavby je Dušan Jurkovič a svojou špecifickou architektúrou a mohutnosťou pomník prekvapí nejedného návštevníka. Mohyla sa nachádza medzi mestom Brezová pod Bradlom a obcou Košariská a vstup k nej je voľný.

3.Malá a Veľká Skalka pri Trenčíne

Najstaršie pútnické miesto na Slovensku sa nachádza len 6 kilometrov od centra Trenčína a ponúka tak pohodlnú možnosť výletu na bicykli aj pre rodiny s deťmi. Návštevníci lokalitu vyhľadávajú pre jej pokojnú a duchovnú atmosféru, ktorá ponúka útočište pred mestským ruchom. Na Malej Skalke možno nájsť Pútnický dom a románsky dvojvežový kostol zasvätený svätému Andrejovi a svätému Beňadikovi. Odtiaľ možno prejsť lesom cez kalváriu a po náučnom chodníku až k Veľkej Skalke, kde sa nachádzajú mysticky pôsobiace ruiny kláštora a starý kostolík, a taktiež známa jaskyňa. Vstupné je dobrovoľné.



4. Park miniatúr v Podolí

Kúsok od Nového Mesta nad Váhom možno navštíviť originálnu expozíciu viac ako 80 modelov hradov, zámkov, kostolov ale aj domov významných osobností a ďalších stavieb. Projekt chce vzdať poctu priehrštiu kultúrnych pamiatok, na ktoré je územie Slovenska výnimočne bohaté, a zároveň zachovať do budúcna technicky presnú predstavu o ich podobe. Prehliadka zaujme každú vekovú kategóriu a počas letných prázdnin je prístupná od 9:00 hod. do 18:00 hod. Viac informácií nájdete na stránke parku.

5. Trenčiansky Hrad

Dominantu krajského mesta netreba nikomu zvlášť predstavovať, aj domáci však môžu zvážiť bohatý letný program, ktorý Trenčiansky hrad ponúka. Okrem klasickej prehliadky hradieb a interiérov možno v týchto dňoch vidieť výstavu stavebnice Playmobil, výstavu drakov a drakobijcov s názvom Pod krídlami draka, výber historických fotografií či expozíciu venovanú Matúšovi Čákovi. Milovníkov zvierat zas potešia sokoliarske vystúpenia a minifarma so zvieratami. Pre viac informácií o podujatiach a vstupnom možno navštíviť web hradu. 

6. Náučný chodník Manínska tiesňava

Milovníkov prírody zaujme unikátna Manínska tiesňava, ktorá sa nachádza na skok od Považskej Bystrice. Konkrétne v Považskej Teplej začína náučný chodník, pozdĺž ktorého sa návštevníci môžu môžu dozvedieť zaujímavosti o tejto prírodnej rezervácií. Dnes tu žijú vzácne rastliny, huby a živočíchy, ktoré dopĺňa krása všadeprítomných vápencových skál. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu