Kostolík pri Novom Meste nad Váhom má podlahu pripomínajúcu morské vlny, tie nesú skrytý význam


Foto: Kostolík pri Novom Meste nad Váhom má podlahu pripomínajúcu morské vlny, tie nesú skrytý význam Foto: archív trenčinak

Románsky kostolík je najstaršia historická pamiatka v obci Haluzice neďaleko Nového Mesta nad Váhom. Zaujímavosťou kostolíka je špeciálna drevená podlaha pripomínajúca morské vlny, ktorá sa tam bude vynímať ešte do konca septembra.

Toto nevšedné umelecké dielo vytvoril vizuálny umelec Juraj Gábor a na jeho dočasné umiestnenie si zvolil práve kostol v Haluziciach, ktorý pochádza z 13. storočia. Zvlnená drevená konštrukcia tam zdobí 140 metrov štvorcových podlahovej plochy.


Dielo s názvom Zrkadlenie autor pripravoval už od roku 2019, no posledná stavebná fáza prebehla v prvej polovici mája tohto roku, kedy drevené vlny počas deviatich dní vytvorili traja skúsení majstri pod vedením J. Gábora.


Dielo situované do celej rozlohy kostola je ako voda – horizontálne, ale okrem seba poukazuje hlavne na vzťah vertikálny – na obrazné zrkadlenie neba na zemi,“ prezrádza J. Gábor.

Keďže ide o kostol, dielo je asociáciou na Bibliu, kde sa viacero príbehov zakladá na prítomnosti vody. Juraj Gábor v pozvánke na Zrkadlenie prezrádza, že najväčšou kvalitou kostola je práve absencia strechy. Návštevníci si tak môžu ležiac na drevených vlnách vychutnať pohľad na nebo.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu