Na Nováky padá čierny prach, má ničiť majetok a zdravie. Obyvatelia obviňujú miestny závod


Foto: Na Nováky padá čierny prach, má ničiť majetok a zdravie. Obyvatelia obviňujú miestny závod Foto: ilustračné foto; unsplash.com/@polarmermaid

Obyvateľom Novák už niekoľko mesiacov znepríjemňuje život čierny prach. Ten dopadá na všetko naokolo, pričom ničí majetok. Omnoho viac sa však boja o svoje zdravie, keďže lieta vzduchom, ktorý dýchajú. O prípade informoval webový portál televízie JOJ.

Pozorujeme to vyše roka, ale posledné mesiace to bola čistá katastrofa,“ konštatovala pre televíziu obyvateľka mesta Nováky Katarína Kránerová. Ďalšia obyvateľka mesta televízii povedala, že nejde iba o špinavé parapety. „Pľúca nám nikto nevyčistí,“ uviedla.

O probléme informovali aj mesto, rovnako ako odbory životného prostredia. Domnievajú sa, že prach lieta z miestneho chemického závodu. „Je tam zvýšená prašnosť, komunikujeme s firmou Fortischem, povedal prednosta mestského úradu Marián Miština.



Firma Fortischem a. s. však neregistruje stav zvýšenej prašnosti v podniku a jeho okolí. „Všetky technologické zariadenia výroby podniku sú v úplnom technickom poriadku a v súlade s obsahom platnej legislatívy SR a EÚ,“ informovala v stanovisku.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu