Prichádzajú obľúbené Zimné slávnosti Hornonitria. Tento rok slávia jubileum


Foto: Prichádzajú obľúbené Zimné slávnosti Hornonitria. Tento rok slávia jubileum Foto: nitrianskepravno.sk

Od začiatku februára do polovice marca bude horná Nitra hostiteľským miestom obľúbených slávností venovaných ľudovej kultúre vo fašiangovom a pôstnom období. Sedem podujatí má obyvateľom a návštevníkom obcí pravnianskej doliny ponúknuť tradičnú kultúru.

Otvorenie jubilejného 20. ročníka Zimných slávností Hornonitria sa bude konať v piatok 2. februára o 17:00 hod. v zasadacej miestnosti Obecného úradu v Nitrianskom Pravne v okrese Prievidza.

Jeho súčasťou bude vernisáž výstavy s názvom Slama premilá. Na výstave bude prezentovaná tvorba remeselníkov vyrábajúcich slamené výrobky dekoratívneho i úžitkového charakteru. Výstava bude prístupná verejnosti do 17. marca 2024 počas stránkových dní obecného úradu,“ uvádzajú organizátori podujatia.

Tešiť sa môžete aj na 31. ročník Zimných slávností folklóru v Kultúrnom dome v Pravenci, ako aj na 23. ročník Pamätnice Jozefa Strečanského v Kultúrnom dome v Poluvsí v okrese Prievidza.


Chýbať nebude ani podujatie Majstri pravnianskej doliny v spoločenskej sále Obecného úradu v Nedožeroch-Brezanoch či Súzvuky v Kultúrnom dome v Tužine. Súčasťou slávností je aj podujatie Pre hriechy sveta umučený, ktoré v Kostole sv. Mikuláša v Porube odprezentuje sakrálnu hudbu pôstneho obdobia.

Priestor dostanú aj deti v rámci podujatia Deň detského folklóru v Partizánskom dome v Malinovej. Viac informácií k jednotlivým podujatiam nájdete v priloženom plagáte a na webstránke Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi.

Foto: tsk.sk



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu