FOTO: Gigant v ilavskej knižnici nemá obdobu. Váži skoro 8 kíl a bude mať vlastný stojan


FOTO: Gigant v ilavskej knižnici nemá obdobu. Váži skoro 8 kíl a bude mať vlastný stojan
Galéria: 5 fotiek
Foto: ilava.sk

V minulom roku si celý svet pripomenul 95. výročie narodenia jedného z najvýznamnejších umelcov 20. storočia Andyho Warhola. Aj to bolo inšpiráciou pre Mestskú knižnicu v Ilave, aby zakúpila jeho mimoriadnu biografiu.

O Andym Warholovi vyšlo obrovské množstvo kníh, ale táto je v mnohých ohľadoch výnimočná. V malej ilavskej knižnici táto kniha nemá obdobu. Je obrovská nielen rozmermi, ale mapuje celý život a tvorbu giganta, ktorý má slovenské korene.

Predstavuje syna rusínskych emigrantov z východného Slovenska, ktorý sa narodil v americkom Pittsburghu. Ako priekopník moderného umenia inšpiroval tisíce umelcov.


Ostatné roky sa snažíme z grantových peňazí zakaždým zadovážiť aj knihu - z bežného rozpočtu príliš drahú. Vždy je to akási čerešnička na torte, odmena za vynaložené úsilie, dielo nadčasové a hodnotné (vlani to boli Slovenské ľudové hudobné nástroje),“ píše sa na webe mesta.

Knižka meria 43 x 33 centimetrov, váži 7,5 kilogramov a bude umiestnená na vlastnom špeciálnom stojane. Prináša dvetisíc reprodukcií maliarskych a grafických prác, fotografií a vzácnych dokumentov. Príďte si preto túto vzácnosť do ilavskej knižnice obzrieť.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu