FOTO: Trenčianskemu múzeu pribudli nové exponáty v hodnote viac ako 10-tisíc eur


FOTO: Trenčianskemu múzeu pribudli nové exponáty v hodnote viac ako 10-tisíc eur
Galéria: 11 fotiek
Foto: tsk.sk

Trenčianske múzeum sa opäť rozšírilo o niekoľko vzácnych predmetov, a to vďaka kúpe či štedrým darcom. Múzeum zakúpilo obraz z roku 1741, na ktorom neznámy autor zachytil podžupana trenčianskej župy Krištofa Ugronoviča. Ten sa zúčastnil aj na súdnom procese s Jurajom Jánošíkom.

Ugronovičovci mali na Považí kaštieľ v Borčiciach. Tam ešte v 20. storočí obraz visel, ale vtedy tam už bývala grófka Sipekiová vo veľmi zlých podmienkach. Pradedo posledného majiteľa obrazu bol právnik a pomohol jej vybaviť nejaký základný finančný dôchodok, z ktorého by mohla žiť. Ona mu z vďačnosti tento obraz venovala. Obraz sa neskôr presťahoval s majiteľmi do Košíc a odtiaľ sa ho podarilo minulý rok doviesť naspäť na Považie, kde pôvodne Ugronovičovci pôsobili,“ uviedla historička umenia pre Trenčianske múzeum Veronika Ďurejová.

Niektoré zbierkové predmety sú už súčasťou expozície. Ostatné, napríklad zbierku krojovaných bábik či bustu Ľudovíta Štúra, budú môcť návštevníci vidieť v pripravovaných expozíciách. Celková hodnota predmetov získaných predmetov je 10 338 eur.

Spoločná vstupenka na všetky pobočky pod správou múzea

Trenčianske múzeum prinieslo v uplynulom roku zopár noviniek, najväčšou z nich bola spoločná vstupenka pre všetky pobočky, ktoré múzeum spravuje.

K zvýšeniu návštevnosti určite prispelo aj to, že sme minulý rok zaviedli spoločné vstupné. Pri zakúpení vstupenky na Trenčiansky hrad mohol návštevník navštíviť počas 7 dní aj ďalšie pobočky Trenčianskeho múzea, ktoré sa v našom kraji nachádzajú,“ vysvetlila Eva Vargová z oddelenia marketingu a komunikácie múzea.


Riaditeľ Peter Martinisko dodáva, že takýto koncept zatiaľ na Slovensku veľmi zaužívaný nie je a múzeum v ňom plánuje pokračovať aj v aktuálnom roku.

Chceme z návštevy múzea, a vôbec z kultúrnych inštitúcií ako takých, urobiť prirodzenú súčasť života dnešného človeka. Vzdelávanie a kultúra musia byť prirodzenou súčasťou našich životov, ak chceme budovať silnú a vzdelanú spoločnosť,“ uviedol riaditeľ na webe župy.

Medzi pobočky Trenčianskeho múzea v Trenčíne patrí aj Karner sv. Michala a Katov dom v Trenčíne, Podjavorinské múzeum v Novom Meste nad Váhom, Šľachtické sídlo rodu Ambro v Beckove, Rodný dom Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka v Uhrovci či Draškovičov kaštieľ v Čachticiach.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu