Matúšove hradné slávnosti predstavia dobový život na Trenčianskom hrade vo všetkých jeho formách


Foto: Matúšove hradné slávnosti predstavia dobový život na Trenčianskom hrade vo všetkých jeho formách Foto: Facebook/Trenčiansky hrad

Trenčianske múzeum v Trenčíne v spolupráci so Spolkom oživenej histórie Milites Nobiles, Projektom Donč a skupinou Vinedi si pre návštevníkov hradu pripravili podujatie s názvom Matúšove hradné slávnosti, ktoré sa uskutoční v sobotu 12. augusta.

Prostredníctvom rekonštrukcie udalostí, ktoré sa na území Trenčianskej stolice mohli odohrať v roku 1310 v kontexte nám známych historických skutočností, vám ukážeme ako sa žilo, jedlo, zabávalo či rokovalo v rannom 14. storočí,“ vysvetľuje organizátor na oficiálnom webe Trenčianskeho hradu.

Dejovým pozadím podujatia je snem, ktorý bol na Trenčiansky hrad zvolaný Matúšom Čákom Trenčianskym, a ktorého cieľom je riešenie napätej politickej situácie na území severného Uhorska.



Okrem zoznámenia sa so skutočnými historickými postavami našich dejín, budete môcť vidieť na jednom mieste rytierov, pešiakov, lukostrelcov, felčiarov či hudobníkov. Na Trenčianskom hrade sa tak počas Matúšových slávností predstaví viac ako 110 ľudí v dobovom oblečení.

Pripravený tam bude jeden z najväčších dobových táborov na Slovensku pozostávajúci z niekoľkých desiatok stanov či prenosného dobového kúpeľa. Máte tak možnosť oboznámiť sa so spôsobmi dobového táborenia pri významných príležitostiach (ako synody, snemy či turnaje).

Počas celého dňa môžu návštevníci očakávať bohatý program, ktorý začína o 10:00 hod., v rámci neho sa môžete tešiť na ukážku hodovania šľachty priamo v Barborinom paláci, šermiarskeho turnaja, lukostreleckého turnaja, dobových tancov alebo vystúpenia sokoliarov.


Miesto: Trenčiansky hrad
Dátum: 12.08.2023 - 10:00    18:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu