Pred odjazdom z Pohody si môžete zmerať hladinu alkoholu v krvi u hliadok Fóra Pi s rozumom


Foto: Pred odjazdom z Pohody si môžete zmerať hladinu alkoholu v krvi u hliadok Fóra Pi s rozumom
Galéria: 4 fotky
Foto: Fórum Pi s rozumom

Pohoda každoročne otvára svoje brány pre približne 30-tisíc návštevníkov, ktorí si prídu užívať hudbu, stretnutia, dobré jedlo, ale aj alkoholické nápoje. Organizátori sa snažia dopomôcť k zodpovednej zábave aj tým, že poskytujú rôznorodé sprievodné aktivity, vďaka čomu sa na festivale možno zabaviť aj s triezvou hlavou. 

Okrem toho sú aj tento rok súčasťou festivalu Pohoda hliadky Fóra Pi s rozumom, ktoré budú návštevníkov vzdelávať o dôležitosti zodpovednej konzumácie alkoholu. Členovia občianskeho združenia budú rozdávať symbolické účty za nehodu pod vplyvom a záujemcom zmerajú promile.

Ceníme si, že organizátori festivalu Pohoda berú zodpovedný prístup k alkoholu vážne a veríme, že do budúcna sa stanú inšpiráciou aj pre ďalšie festivaly či veľké podujatia,“ vyjadril sa na margo iniciatívy Tomáš Huba z Fóra Pi s rozumom. Rodičov upokojí fakt, že neplnoletí návštevníci sú označení špeciálnymi náramkami. Nemôžu si tak v areáli protizákonne kúpiť alkoholické nápoje a nie je potrebné overovať ich vek.

Najdôležitejším cieľom Fóra Pi s rozumom je ale motivovať vodičov k bezpečnému prístupu k alkoholu. Preto majú na festivale špeciálne hliadky vybavené alkoholovými testermi, vďaka čomu si všetci návštevníci môžu odmerať zostatkovú hladinu. Nájdete ich vo vlastných označených stanoch, najmä pri parkovisku a priamo v centre areálu. 



Okrem toho budú hliadky Pi s rozumom rozdávať aj symbolické účty za nehodu, ktorými chcú demonštrovať, aké ďalekosiahle následky môže spôsobiť šoférovanie pod vplyvom. Od vinníka nehody môže totiž poisťovňa žiadať vyplatenie škody až do výšky 100 percent.  Pracovníci hliadok sú tiež pripravení pomôcť a poradiť návštevníkom v prípade, že skonzumovali viac alkoholu, než je vhodné. 

Tým, ktorí prišli na festival autom, je venovaná zvláštna pozornosť – pred odchodom si môžu otestovať, či nemajú v krvi zostatkový alkohol, keďže práve ten je často príčinou dopravných nehôd. „Vďaka našim Pi s rozumom hliadkam chceme vodičom pomôcť zistiť, či je hladina alkoholu v ich dychu skutočne nulová, a zabrániť tak prípadným nešťastiam na ceste z festivalu. Množstvo z nich si totiž myslí, že po vypití veľkého piva si môže sadnúť za volant už po štvrťhodinke,“ vysvetlil Tomáš Huba.

Iniciatíva chce počas festivalu búrať zaužívané mýty spojené s konzumáciou alkoholu a časom potrebným na jeho vyprchanie. Zdôrazňujú napríklad, že obsah alkoholu v malom pive, pohári vína a panáku destilátu je približne rovnaký, a teda aj ich účinok. Okrem percentuálneho obsahu alkoholu je totiž významné aj to, aké množstvo nápoja skonzumujeme. 

Hliadky fóra Pi s rozumom informujú, že už pol promile zvyšuje pravdepodobnosť dopravnej nehody o 100 percent, pri 0,8 promile je to až o 400 percent. Pol promile u muža priemernej hmotnosti pritom predstavuje konzumácia zhruba dvoch veľkých pív, zatiaľ čo ich odbúranie trvá asi 4,5 hodiny. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu