Známy elektroreťazec Okay má finančné problémy. Aktuálne hľadá investora


Foto: Známy elektroreťazec Okay má finančné problémy. Aktuálne hľadá investora Foto: Wikipédia

Známy obchodný reťazec Okay údajne nie je v dobrej kondícii a práve nový investor a jeho peniaze by ho mali zachrániť, informujú české Hospodářské noviny.

Okay pritom patrí medzi tradičné značky na slovenskom a českom trhu. Sieť elektroobchodov funguje už vyše 30 rokov a stále ju vedie jej zakladateľ Jindřich Životský. To že sa spoločnosť ocitla vo vážnych problémoch má dokazovať jej znižujúci sa kreditný rámec, ale aj schopnosť tvoriť zisk a vyrovnávať svoje záväzky.

„Podľa informácií HN je Okay v prevádzkovej strate a v prvých mesiacoch tohto roku jeho obrat klesal približne o pätinu. Je to už zhruba rok a pol, keď naposledy mali jeho tržby rastúcu tendenciu,“ uvádzajú české HN. „Zároveň z trhu presakujú správy o tom, že firma má záväzky po splatnosti na nájomnom a aj voči niektorým dodávateľom, a poisťovne jej obmedzujú takzvaný kreditný rámec, teda objem peňazí, za ktoré si predajca môže objednávať tovar a brať ho na sklad.“



Vedenie spoločnosti Okay pre české HN uviedlo, že sa snaží nájsť nového investora čím skôr a celý proces by mal trvať približne 2 mesiace. Zatiaľ nie je známe, či pôjde o odpredaj celej firmy, alebo len jej časti. Rokovania údajne prebiehajú s viacerými záujemcami.

Sieť elektropredajní má celkovo 120 pobočiek, z toho 41 uvádza webová stránka spoločnosti na Slovensku. Okrem kamenných predajní Okay prevádzkuje aj internetový obchod. Na slovenský trh vstúpila spoločnosť v roku 2002.

Zakladateľ Jindřich Životský sa narodil v Brne v roku 1964 a už v detstve vraj objavil vášeň pre obchod. „Priviezol som vtedy dva kufre plné fixek na detský tábor v Poľsku. Po vtedy nedostatkovom tovare sa len zaprášilo,” spomína po rokoch Životský. Na strednej škole si zarábal distribúciou marhúľ z rodinného sadu, na vysokej potom dokonca opravoval staré autá. Táto túžba po sebarealizácii bola vtedy brzdená nepriateľstvom komunistického režimu k súkromnému podnikaniu, ale koniec totality Jindřichovi priniesol príležitosť, po ktorej tak túžil,“ píše sa na stránke spoločnosti Okay. Podnikať začal v roku 1992 a sieť elektropredajní Okay založil o dva roky neskôr.

Slovenský trh predajcov elektroniky sa mení aj bez problémov spoločnosti Okay. Skončiť by po mesiacoch špekulácií mala známa značka Datart, ktorú pohltí spoločnosť Nay. Vyplýva to z rozhovoru s predsedom predstavenstva HP Tronic, pod ktorého Datart patrí, Daniela Večeřu pre český Seznam. Najprv však musí zmenu posvätiť protimonopolný úrad, ktorý bude skúmať, či týmto krokom nedôjde k narušeniu konkurenčného prostredia.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu