Len 12-ročný športovec Dávid z Trenčína zachránil život seniorovi, ktorého našiel ležať večer na chodníku


Foto: Len 12-ročný športovec Dávid z Trenčína zachránil život seniorovi, ktorého našiel ležať večer na chodníku
Galéria: 3 fotky
Foto: Florbalový klub AS Trenčín

Na to, čo dokázal iba 12- ročný Dávid Šprtka, by nemali odvahu ani mnohí dospelí.  Na mladého trenčianskeho športovca môžu byť právom hrdí nielen jeho rodičia, ale celý florbalový klub v Trenčíne. „Ukázal, že aj “malé dieťa” vie pomôcť zachrániť ľudský život,“ informujú trenčianski florbalisti na svojej stránke.

Ako prezradil šéftréner mládeže Peter Klapita, Dávid patrí k členom tímu starších žiakov, ktorí pravidelne získavajú medaily na veľkých mládežníckych podujatiach. „Svojou osobnosťou je skôr introvert, pôsobí utiahnutým dojmom. Je to ale poctivý, pracovitý chlapec,“ opísal nenápadného mladíka  P. Klapita.

Jedným dychom šéftréner mládeže bez zaváhania dodal, že o to viac je na Dávida pyšný, za to čo vykonal. „Nezľakol sa ležiaceho človeka v tme, zostal pri ňom, venoval sa mu a plnil všetky pokyny operačného strediska, s čím by mali možno problém aj dospelí ľudia,” ozrejmil šéftréner florbalistov a doplnil že v predmetný večer išiel Dávid z prechádzky so psíkom z mesta cez lesopark okolo domovu dôchodcov, kde našiel ležať staršieho pána na chodníku s rozbitou hlavou. „Bol pri vedomí a komunikoval. Dávid pri ňom zostal a zavolal pomoc,“ opísal dramatické okamihy P. Klapita.

Šéftréner mladých florbalistov zároveň priznal, že o tom vôbec netušili. „Ani jedným slovom nič nespomenul. Nikde to neprezentoval, nikde sa tým nechválil, nechal si to pre seba,“ povedal P. Klapita s tým, že to „prasklo“ až asi mesiac po udalosti, kedy za ním prišiel Davidov otec s tým, či vie, čo sa stalo. „Sme na Dávida pyšní, pretože ten jeho čin je jednoducho nádherný,” dodal na záver P. Klapita s tým, že od svojich spoluhráčov zožal obrovský potlesk.


Tento čin odvážneho mladíka nezostal nepovšimnutý ani u samotných záchranárov. Riaditeľ Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Slovenskej republiky Július Pavčo poslal florbalovému klubu list, v ktorom odvážnemu chlapcovi za jeho skutok poďakoval.

„Zachoval sa správne a je dôkazom, že aj deti sú schopné pozoruhodných a veľkých vecí. Podľa môjho názoru sa David zachoval v duchu fair play. Poctivá hra je dôležitým faktorom športového súťaženia, a ak situáciu v akej sa ocitol David, zmeníme na hru, tak dodržal všetky pravidlá. Mal športové správanie a pomohol v prípade núdze. David konal správne a Váš klub môže byť naňho právom hrdý,“ uviedol v liste riaditeľ operačného strediska.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu