FOTO: Po obede z Bánoviec sa 500 ľudí nakazilo vírusom. Hygienici stravovacie zariadenie zatvorili


FOTO: Po obede z Bánoviec sa 500 ľudí nakazilo vírusom. Hygienici stravovacie zariadenie zatvorili
Galéria: 5 fotiek
Foto: Marián Michalko

Hygienici z Trenčína zatvorili stravovacie zariadenie z Bánoviec nad Bebravou. V prevádzke varili denne približne 2500 obedov. Potom, ako sa 500 ľudí nakazilo nepríjemným norovírusom, hygienici zistili, že nákaza sa rozšírila z práve z Bánoviec. Toto číslo nemusí byť ale konečné.

Firma navarila obed pre 2200 ľudí a stravu rozniesla po rôznych prevádzkach v Trenčíne, v Bánovciach, Partizánskom aj Topoľčanoch. Ochorelo až 500 ľudí v Nitrianskom a v Trenčianskom kraji. U 2 zamestnancov stravovacej jednotky, ktorá obedy pripravila hygienici vzápätí zistili norovírus.

Ten spôsobuje zvracanie a hnačky. „Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trenčíne zaznamenal výskyt nadregionálnej epidémie akútnych gastroenteritíd,“ povedala riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne Ľudmila Bučková.

Hygienici zistili, že z počtu 2200 vydaných obedov sa nakazilo 500 ľudí. „Štátnym zdravotným dozorom a epidemiologickým šetrením bolo zistené, že pravdepodobným prameňom nákazy je dovážajúca strava z jedného zariadenia, ktoré pripravuje priemerne okolo 2500 jedál. Vzhľadom k tomu, že boli zistené aj ďalšie nedostatky, Regionálny úrad verejného zdravotníctva vydal zákaz prevádzkovania v danom stravovacom zariadení,“ doplnila Ľ. Bučková.

Podľa nej sa norovírus už potvrdil u 2 zamestnancov vývarovne a aj keď zatiaľ nie je isté, či aj ostatní ľudia sú nakazení týmto vírusom, je to pravdepodobné. Vírus zrejme podľa hygienikov do jedálne zaniesli zamestnanci, ktorí ním boli nakazení a nedodržiavali osobnú hygienu, ani pracovné postupy tak, ako by mali.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu