Detskí pacienti z Dubnice nad Váhom dochádzajú na pohotovosť do Trenčína. Rodičia sú nespokojní


Foto: Detskí pacienti z Dubnice nad Váhom dochádzajú na pohotovosť do Trenčína. Rodičia sú nespokojní Foto: Facebook/Fakultná nemocnica Trenčín - Oficiálna stránka

Od pondelka 1. apríla sa zrušili pre dlhodobý nedostatok zdravotného personálu služby ambulantnej detskej pohotovosti v Dubnici nad Váhom. Ako sme informovali v našom predošlom článku, maloletí pacienti budú musieť dochádzať za zdravotnou starostlivosťou do Trenčína alebo Považskej Bystrice.

Situácia nezasiahne len samotných pacientov, ktorí budú musieť dochádzať desiatky minút, ale aj kapacitu dostupných pohotovostí. Pod príspevkom na sociálnom médiu Facebook, ktorý zverejnila Fakultná nemocnica Trenčín, sa spustila vlna negatívnych ohlasov nespokojných občanov.

K rušeniu má dôjsť aj v Novom Meste nad Váhom. Obyvatelia daných oblastí majú obavy, ako si trenčianska pohotovosť poradí s tak veľkým počtom detí.

„Málo toho majú v Trenčíne, treba im prihodiť ešte pár tisíc detí z okolia Dubnice nad Váhom a Nového Mesta nad Váhom, aby deti čakali niekoľko hodín v teplotách,“ uvádza sa v jednom z komentárov.


K podobnej situácii došlo aj v Ilave. „V Ilave bolo všetko. Postupne sa to likvidovalo. Pôrodnica, traumatológia, detské oddelenie. Nakoniec interné úplný chaos. Keď mňa a manžela brala rýchla zdravotná pomoc, nevedeli sa dohodnúť. Jedného dali do Považskej Bystrice, druhého do Trenčína. Celé zle,“ podelila sa o negatívnu skúsenosť jedna z používateliek.

Naopak, niektorí dochádzanie do Trenčína nepovažujú za až tak veľkú komplikáciu. Tvrdia, že na detskej pohotovosti v Dubnici nad Váhom aj tak nemali nič iné okrem teplomera, v dôsledku čoho museli dochádzať do Trenčína. Zároveň kritizujú dostupnosť zdravotnej starostlivosti. Častokrát dochádzalo k situácii, kedy lekár odbiehal na oddelenie, kde ho potrebovali hospitalizované deti.


„V Trenčíne to bude kritické, ale veľa rodičov by si malo uvedomiť, že na pohotovosť sa nechodí, lebo sa mi nechce ísť ráno k lekárovi alebo má dieťa kašeľ, soplík a mierne zvýšenú teplotu. Pohotovosť je pre akútne stavy a ak si nie sme istý, čo je akútne, vopred si zavoláme a poradíme sa. Predídeme tak tomu, že dieťa, ktoré má vysoké horúčky, nebude dlho čakať pre dieťa, ktoré má nádchu,“ kritizuje prístup mnohých rodičov jedna z mamičiek. Ide o efektívnu možnosť, ako predísť dlhému čakaniu na pohotovosti, ktorá je určená pre viaceré okresy.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu