Návrat do rodného kraja 30 rokoch. Hviezdny režisér sa teraz vracia do Bojníc


Foto: Návrat do rodného kraja 30 rokoch. Hviezdny režisér sa teraz vracia do Bojníc Foto: archív BojniceCastle

Prievidzký rodák Peter Serge Butko prerazil vo svete šoubiznisu a po 30 rokoch sa vracia do rodného kraja. „Slovenské národné múzeum-Múzeum Bojnice zverilo tento rok prípravu podujatia Strašidelný zámok do rúk režisérovi, ktorý je pre zámocké publikum zatiaľ nepoznaný,“ informoval jeden z najromantickejších zámkov na Slovensku na sociálnej sieti.

„Peter Serge Butko je divadelný, televízny a filmový režisér a producent. Rodák z Prievidze vyštudoval divadelnú fakultu JAMU v Brne. Od roku 1992 žije v Česku, v posledných rokoch pôsobí prevažne v krajinách západného Balkánu a Latinskej Ameriky,“ uverejnil Bojnický zámok s tým, že k  medzinárodným úspechom patria réžie divadelných predstavení v Brazílii (Tulák po hviezdach, Malá morská víla), Argentíne (Birds In The House), Mexiku (Boh bláznom), na Kapverdských ostrovoch (Romances) a v Srbsku (Proces, Óda na rovinu).

„V súčasnosti pripravuje divadelné predstavenie v Kolumbii a svoj tretí celovečerný hraný film v brazílsko-českej koprodukcii.  V roku 2022 natočil v česko-srbsko-slovenskej koprodukcii svoj celovečerný hraný debut VITAJ DOMA, BRATE!, ktorý sa v slovenských kinách udržal vyše 14 týždňov,“ doplnil zámok a dodal, že film bol nominovaný i ocenený na 12 medzinárodných festivaloch a vysielacie práva k nemu kúpili aj televízia na Slovensku.

V roku 2023 natočil Peter Serge Butko v srbsko-českej koprodukcii svoj druhý hraný film NIŠTA LIČNO (Nič osobné) a spolupracoval s množstvom významných osobností českej i slovenskej kultúrnej scény v oblasti divadla, hudby, televízie i filmu. „Pre Českú televíziu natočil viac ako 80 dokumentárnych filmov, väčšinou v zahraničí. K jeho najväčším divadelným hitom patrí predstavenie BLÁZNIVÝ PETŘÍČEK v divadle La Fabrika. Práva na divadelnú úpravu kultového francúzskeho filmu získal ako jediný osobne od režiséra filmovej predlohy J. L. Godarda,“  uzavrelo múzeum.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu