Dobrovoľníci z hradu Tematín si nevedia dať rady. Hrozí, že s jeho záchranou skončia


Foto: Dobrovoľníci z hradu Tematín si nevedia dať rady. Hrozí, že s jeho záchranou skončia Foto: Hrad Tematín - Tematin castle

Hrad Tematín aktuálne opravujú nadšenci z občianskeho združenia pod vedením Mojmíra Chomu. Založil ho v roku 2007, aby mohol zachrániť toto kultúrne dedičstvo. Naposledy tam dobrovoľníci vyčistili priľahlý svah od starej suchej haluziny a malých náletov, nakopili kamenivo a pozbierali odpadky.

V stredu 14. februára na sociálnej sieti hradu Tematín zverejnili emotívny príspevok, ktorý súvisí s pozdravom Slovenskej republiky pre hrad Tematín. Prišla im faktúra za nájom parcely hradu.

Nielenže v tejto republike musíte platiť za to, že jej dobrovoľne zadarmo opravujete kultúrne dedičstvo, ale ako gesto „dobrej vôle“ vám zvýšia tento poplatok medziročne o 43%... Postoj štátu k desiatkam našich žiadostí je katastrofálny, nič sa za roky neposunulo,“ priblížili postoj štátu.

Na žiadosti im už cez 2000 dní nikto neodpovedal. Teraz však hrozí, že dobrovoľníci so záchranou hradu skončia. Faktúra od Lesov Slovenskej republiky za nájom pozemku pod hradom stúpla zo 470 eur ročne na 674 eur.

My musíme platiť nájom na parcelu Lesov Slovenskej republiky, na ktorej je hrad. Je to štátny majetok. Snažíme už roky túto parcelu získať, aby bola naša, ale to sa vôbec nedarí. Už sme strašne frustrovaní z toho, ako sa to snažíme vyriešiť a z toho, ako sa k tomu úrady stavajú,“ zhodnotil M. Choma pre portál pluska.sk.



Majú expozičné priestory tesne pred dokončením, na ktorých robia 12 rokov. Bez kolaudácie ich však nemôžu otvoriť. Kolaudácia nebude bez stavby a hrad ako stavba papierovo neexistuje. Existovať nebude bez geometrického plánu a zápisu stavby, ktorý Lesy SR odmietajú.

Sme proste ako dobrovoľníci len handra, zdrap papiera vo vetre. Keby sme boli bohatí investori, len lusknutím prstov by boli hektáre prepísané za pár dní, orná pôda na fabriku. Na prosbu o pomoc neodpovedal ani samotný pán minister pôdohospodárstva… všetci kompetentní sa tvária, že je všetko v poriadku, pritom je to výsledok ich alibizmu a nekonania. Ale faktúru vedia poslať obratom,“ píše sa na sociálnej sieti hradu.

Na hrade sa vzdelávajú mladí pamiatkari a remeselníci z celého sveta. Cez medzinárodné projekty tam praxujú záchrancovia pamiatok od reštaurátorov po budúcich zamestnancov UNESCO. Podľa úradov majú dobrovoľníci pokračovať v podávaní žiadostí, tým sa však doteraz nikde neposunuli.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu