Strecha pokrytá použitými pamperskami. V Handlovej si posvietili na neporiadok v tamojšej Baníckej kolónii


Foto: Strecha pokrytá použitými pamperskami. V Handlovej si posvietili na neporiadok v tamojšej Baníckej kolónii
Galéria: 2 fotky
Foto: archív mesto Handlová

Banícka kolónia bola postavená ako obytná štvrť pre baníkov. S jej výstavbou sa začalo v roku 1909, postupne sa rozrastala a v nedávnej minulosti bola pýchou mesta. V súčasnej dobe tam stále existujú domy s typickou architektúrou tej doby. Po útlme baníctva a odlivu obyvateľov tejto časti mesta do nových bytov či domov v osemdesiatych rokoch minulého storočia, začalo mesto so sťahovaním neplatičov do zostávajúcich domov v kolónii. Išlo prevažne o Rómov.

Začiatkom januára zástupcovia baníckeho mesta vyzvali obyvateľov Baníckej kolónie k spolupráci. „Jednou z prvých úloh, ktorú obyvatelia lokality dostali, bolo upratať množstvo odpadu. Na splnenie tejto úlohy bol určený presne stanovený čas a 24. januára uskutočnilo vedenie mesta kontrolný výjazd,“ uverejnilo mesto na svojich stránkach.

Koncom januára si handlovskí radní posvietili na poriadok kolónii opäť.  O závere kontroly informovala primátorka mesta Handlová Silvia Grúberová na sociálnej sieti. „Kontrola upratania čiernych skládok ich pôvodcami v lokalite Baníckej kolónie mala predpokladaný záver. Obyvatelia, ktorí neporiadok vytvorili, s výnimkou jednej rodiny, neboli schopní za týždeň čierne skládky odpadov odstrániť,“ uverejnila S. Grúberová.



Tá jedným dychom dodala, že po rokoch nerešpektovania pravidiel občianskeho spolunažívania, znečisťovania verejného priestranstva, asociálneho správania, neoprávneného bývania, neplatenia nájomného, neplatenia daní za psa a poplatkov za komunálny odpad, pristúpi mesto k riešeniu problematických obyvateľov cez prešetrenie políciou, výpovede nájomných zmlúv, rušenie trvalých pobytov a k deložáciám z obydlí. „Každý si musí sám niesť zodpovednosť za svoje ne/konanie,“ doplnila S. Grúberová.

Podľa slov viceprimátora mesta Handlová, Radoslava Iždinského, k nejakej náprave došlo, no celkový dojem je stále veľmi zlý. „Obyvatelia si niektoré dvory upratali, v ďalších odpad dokonca pribudol. Jednou z najhorších častí je svah zvažujúci sa k Ligetskej ulici. Aj napriek tomu, že tento priestor bol niekoľkokrát vyčistený nielen obyvateľmi, ale aj aktivačnými pracovníkmi mesta Handlová, neviedlo to k náprave a lokalita je opakovane znečisťovaná,“  uviedla handlovská samospráva s tým, že pokusov, ako zamedziť neustálemu znečisťovaniu už bolo aj zo strany mesta niekoľko.

Mesto zdôraznilo, že jeho snahou bude stotožnenie páchateľov- tvorcov čiernych skládok a zároveň avizovalo, že si posvieti aj na stavby, ktoré sa v tejto časti Handlovej nachádzajú. Mnohé sú podľa vyjadrenia samosprávy staršie ako sto rokov a mesto nemá dostatok finančných prostriedkov, aby takéto stavby sanovalo. Kontroly ale budú pokračovať aj naďalej. „Okrem poriadku budú zamerané na nájomné zmluvy a obyvatelia, ktorí nebudú chcieť spolupracovať, môžu o svoje bývanie  prísť,“ uzavrelo mesto.                                                                                                                                                          




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu