FOTO: Veľké sťahovanie Trenčianskeho múzea. Župný dom opustila aj múzejná knižnica


FOTO: Veľké sťahovanie Trenčianskeho múzea. Župný dom opustila aj múzejná knižnica
Galéria: 8 fotiek
Foto: archív Trenčianske múzeum

Vzácne knihy a zväzky zo 16.storočia aj moderné publikácie z 21.storočia. Celkovo viac ako 28 000 kníh múzejnej knižnice dnes opustilo v sobotu dopoludnia Župný dom. Informovalo o tom Trenčianske múzeum na svojich stránkach.

„Starostlivo roztriedené a zabalené v 570 krabiciach s celkovou váhou takmer 18 ton boli presťahované zo Župného domu, v ktorom ešte stále sídli Trenčianske múzeum v Trenčíne, do iných priestorov v rámci regiónu, ktoré spĺňajú prísne klimatické a bezpečnostné podmienky,“ ozrejmilo múzeum.

Sťahovanie sa nevyhli ani tamojšie ikony. „Spolu s knižnicou dnes Župný dom opustili aj zvieracie ikony múzea, ktoré si iste pamätajú mnohí z nás. Zubor, jeleň či srnec boli dlhé desaťročia stabilnou súčasťou expozície,“ prezradilo vedenie múzea s tým, že organizačne mimoriadne zložité a náročné sťahovanie celej múzejnej knižnice, expozície a všetkých depozitárov je nevyhnutné kvôli plánovanej rekonštrukcii budovy Župného domu, ktorá patrí mestu Trenčín.


Návštevníci sa do vynovených priestorov budú môcť podľa slov Trenčianskeho múzea vrátiť už o dva roky. „Budeme sa na Vás Župnom dome opäť tešiť v roku 2026, kedy bude Trenčín Európskym hlavným mestom kultúry a Trenčianske múzeum v Trenčíne bude dôležitou súčasťou tohto projektu. Dovtedy Vás, samozrejme, veľmi radi privítame v našich ostatných pobočkách- na hrade Trenčiansky hrad , v Karneri svätého Michala v Katovom dome v Trenčíne, v Kúrii Ambrovec v Beckove , v múzeu Podjavorinské múzeum v Novom Meste nad Váhom , v rodnom dome Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka v Uhrovci a v novozrekonštruovanom Draškovičovom kaštieli v Čachticiach, ktorý otvoríme v apríli,“ uzavrelo múzeum.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu