Zamrznuté jazero môže byť zradné. Odborníci varujú, aby ste na ľad nikdy nešli sami


Foto: Zamrznuté jazero môže byť zradné. Odborníci varujú, aby ste na ľad nikdy nešli sami Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Hasičský a záchranný zbor sa podieľa aj na záchranných a pátracích akciách na vodných hladinách. Na tento typ akcií má vyškolených hasičov záchranárov, ktorými sú špecialisti z potápačských skupín. Tu sú ich odporúčania ohľadom bezpečnosti na ľadových plochách.

Nevstupujte na ľad sami

Vždy je potrebné ísť minimálne vo dvojici, v prípade potreby vie druhá osoba zavolať pomoc. Pokiaľ ide o deti vždy je nutná prítomnosť dospelej osoby.

Skontrolujte hrúbku ľadu a vzhľad zamrznutej plochy

Pred vstupom na zamrznutý ľad je nutné skontrolovať jeho hrúbku. Spraviť tak môžete vysekaním kúska ľadu, prípadne vrtákom. Bezpečný ľad pre jednu osobu je od 10 do 15 cm, pre skupinu viacerých ľudí 20 cm a viac,“ radia odborníci.

To však nezaručuje, že sa ľad nemôže preboriť. Ľad nemusí mať rovnakú hrúbku po celej svojej ploche. Dôležité je tiež skontrolovať počasie a výšku mínusových teplôt, od ktorých záleží, či počas noci alebo dňa nenastal náhly odmäk.

Všimnite si ako ľadová plocha vyzerá. Či je ľad popraskaný, či sa v ňom nachádzajú zamrznuté predmety, prípadne, či na niektorých miestach nevyzerá oslabený. Treba ľadu tiež načúvať, či nie je počuť tupé zvuky alebo praskanie,“ píše sa na sociálnej sieti Ministerstva vnútra.


Pozor na sneh na ľade

Ak je ľad pokrytý snehovou vrstvou, nevieme ho vizuálne skontrolovať. V takom prípade je lepšie sa zamrznutej ploche vyhnúť. Ľad totiž mrzne pomalšie, ak je na ňom izolačná vrstva snehu.

Ako sa zachovať, keď ľad začne praskať?

V prípade praskania ľadu pod nohami treba okamžite rozložiť váhu, a to tým, že si ľahnete a roztiahnete ruky. Ak je to možné, opustite ľadovú plochu plazením. Najlepšie po ceste, po ktorej ste prišli, aj keby bola dlhšia, lebo o tej viete, že je bezpečná.

Čo ak sa preboríte?

V prípade preborenia sa treba nájsť miesto, kde je ľah najhrubší a pokúsiť sa dostať späť na ľadovú plochu. Treba zachovať rozvahu, v studenej vode dochádza k rýchlemu vysileniu a podchladeniu. Pomôcť môže aj hokejka, použiť ju môžete tak, že ju položíme pred seba a si viete ňou po rozložení váhy pomôcť.

Pomôcť môže aj iná osoba

Pokiaľ má svedok na dosah z brehu preborenú osobu, môže jej podať napríklad konár, hokejku, prípadne použiť ťažné lano z auta a pomôcť jej dostať sa na breh. V prípade preborenia ľadu, prepadu a ohrozenia života, volajte záchranné zložky na čísla 150 alebo 112.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu