FOTO: Prezidentka udelila štátne vyznamenania, traja ocenení pochádzajú z Trenčianskeho kraja


FOTO: Prezidentka udelila štátne vyznamenania, traja ocenení pochádzajú z Trenčianskeho kraja
Galéria: 4 fotky
Foto: Facebook/Zuzana Čaputová

Prezidentka Zuzana Čaputová v nedeľu 14. januára ocenila 33 osobností spoločenského, kultúrneho a športového života. Štátne vyznamenanie získalo 14 žien a 19 mužov v budove Slovenskej filharmónie v Bratislave. Na slávnostnom ceremoniáli odzneli aj tri mená späté s Trenčianskym krajom – Mária Bieliková, Roman Polák a Peter Bebjak.

Mária Bieliková

Mária Bieliková získala štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti vedy, techniky a školstva. Ako rodená Ilavčanka stála pri zrode Fakulty informatiky a informačných technológií (FIIT) STU.

V roku 2005 získala profesorský titul, čím sa zaradila medzi jeho najmladšie držiteľky na Slovensku. Profesorka Mária Bieliková je poprednou svetovou odborníčkou a výskumníčkou v oblasti umelej inteligencie.

Umelá inteligencia je fenoménom 21. storočia – a je dobrou správou, že na jeho výskume a rozvoji sa podieľajú aj slovenskí odborníci a odborníčky. Profesorka Mária Bieliková je medzi nimi neprehliadnuteľná,“ uviedla Zuzana Čaputová.

Získala viacero ocenení, v roku 2010 Cenu ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR, Osobnosť vedy a techniky za mimoriadne medzinárodne uznané výsledky vo výskume a zapájanie mladých talentovaných informatikov do výskumu.

V roku 2016 jej udelili ocenenie IT Osobnosť roka. V roku 2020 opustila FIIT STU a založila Kempelenov inštitút inteligentných technológií, ktorý je prvým pracoviskom tohto druhu na Slovensku.

Roman Polák

Rodák z Trenčína získal vyznamenanie Pribinov kríž I. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky v oblasti divadla.

Bol interným režisérom bratislavskej Astorky, v roku 2000 sa stal umeleckým šéfom činohry Štátneho divadla Košice. Dva razy – v rokoch 2006 až 2008, a tiež 2013 až 2017 bol riaditeľom Činohry Slovenského národného divadla.


Jeho kvality dokumentujú desiatky úspešných inscenácií na domácich divadelných scénach aj spolupráca so zahraničnými súbormi. Získal ocenenie Krištáľové krídlo za rok 2006 v kategórii audiovizuálne umenie. Udelili mu aj Cenu Ministra kultúry SR v oblastiach profesionálneho umenia za rok 2010 a mnoho iných cien.

Patrí medzi najvýznamnejších divadelných režisérov na Slovensku s osobitým rukopisom. Ako žiak režiséra Miloša Pietora pokračuje v tradícii ozvláštneného realizmu a usiluje sa vytvárať divadlo shakespearovského typu.

Peter Bebjak

Prezidentka Slovenskej republiky udelila ďalšie štátne vyznamenanie rodákovi z Partizánskeho, a to Pribinov kríž II. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky v oblasti filmu.

Peter Bebjak v roku 2001 založil s producentom Rastislavom Šestákom producentskú spoločnosť, v ktorej vznikli všetky jeho celovečerné filmy a mnohé televízne projekty. Jeho prvou významnou réžiou bol dokumentárny seriál Najväčšie kriminálne prípady Slovenska (2005-2006).

Medzi úspešné televízne projekty patrili aj seriály Mesto tieňov I., II. (2007-2008), Odsúdené (2009-2010), Za sklom (2016-2019). Pre českú televíziu režíroval seriál Kriminálka Anděl (2008) a trojdielnu kriminálnu minisériu Spravedlnost (2017), za ktorú získal ocenenie Český lev i prémiu Únie slovenských televíznych tvorcov. Cenou Českého leva boli odmenené aj jeho seriály Spravodlivosť (2017) a Herec (2020).

Vo filmovej tvorbe debutoval snímkou Marhuľový ostrov (2011), ktorá si odniesla cenu Grand Prix na filmovom festivale vo francúzskom Rouven. Jeho film Čiara (2017) zaznamenal úspech v slovenských kinách, na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch získal cenu za najlepšiu réžiu, ceny si odniesol aj z Belgicka a Francúzska.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu