Kultúrne aktivity v Trenčíne má pod palcom Inštitút participácie. Na čom všetkom sa podieľajú?


Foto: Kultúrne aktivity v Trenčíne má pod palcom Inštitút participácie. Na čom všetkom sa podieľajú? Foto: trencin.sk

So získaním titulu Európskeho hlavného mesta kultúry 2026 sa na Mestskom úrade v Trenčíne zaviedol Inštitút participácie Trenčín. Participácia znamená príležitosť pre aktívne zapájanie sa obyvateľov, spoznávanie odlišných názorov či záujmov. 

Podľa trenčianskej webstránky bol uplynulý rok Inštitút participácie Trenčín súčasťou 59 aktivít so zapojením takmer 1200 ľudí. Na tomto všetkom sa podieľali:

  • Viedli rozhovory s poštovými doručovateľkami a doručovateľmi o mobilite v meste.
  • V novom školskom roku spustili projekt participatívnych rozpočtov v základných školách.
  • Prostredníctvom workshopov a konzultácií so študentmi sa podieľali na ročnom programe neformálneho vzdelávania pre stredoškolákov (DASATO Academy).
  • V rámci Európskeho týždňa mobility so žiakmi ZŠ, Bezručova hovorili o bezpečnosti pri dochádzaní do školy.
  • Pre žiakov prvého stupňa ZŠ, Novomeského zorganizovali akciu pešibus do školy.
  • Zorganizovali stretnutia a rozhovory s ďalšími organizáciami z Trenčína o potrebách zdravotne znevýhodnených občanov, seniorov, ľudí ohrozených chudobou a sociálnym vylúčením.

Za uplynulý rok sa nazbieralo množstvo nápadov a hodnotných podnetov na riešenie. Tým, že sa zapájate dávate najavo, že vám záleží na meste, v ktorom žijete, pracujete alebo študujete,“ uviedla koordinátorka participácie Petra Strečková.

Participácia je zapojenie sa do rozhodovania, ktoré ovplyvňuje náš život. Znamená to vyjadriť sa k otázkam, ktoré sú dôležité, či už ide o to, ako mesto vyzerá, ako sa v ňom žije, ale aj ako je spravované.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu