VIDEO: Sľúbené pracovisko magnetickej rezonancie v trenčianskej nemocnici je konečne otvorené


Foto: VIDEO: Sľúbené pracovisko magnetickej rezonancie v trenčianskej nemocnici je konečne otvorené
Galéria: 23 fotiek
Foto: tsk.sk

Fakultná nemocnica v Trenčíne v pondelok 23. októbra slávnostne otvorila vlastné pracovisko magnetickej rezonancie. Ide o špičkové a moderné zariadenie, ktoré posilní kapacitu odborných lekárskych vyšetrení a diagnostiky. Taktiež umožní presnejšie a rýchlejšie určiť diagnózu aj v prípade malých detí.

Pracovisko magnetickej rezonancie sa nachádza v bývalých priestoroch vodoliečby, stavebné práce vyžadujúce prestavbu priestorov pracoviska sa začali už pred rokom. Prístroj priviezli do nemocnice v máji. Nemocnica si od jeho inštalácie sľubuje skrátenie čakacích lehôt na vyšetrenie magnetickej rezonancie.

Teší ma, že sa otvára piate pracovisko magnetickej rezonancie, ktoré je prvé štátne v Trenčianskom kraji. Myslím si, že v krajskom meste je veľmi potrebné. Trenčianska župa plánuje kúpiť a v súčasnosti obstaráva jednu magnetickú rezonanciu do považskobystrickej nemocnice a jedna by mohla pribudnúť v Prievidzi na hornej Nitre,“ uviedol trenčiansky župan Jaroslav Baška na webe župy.


Obdobný 3-teslový magnet má podľa slov primára rádiologického oddelenia Ladislava Badíka zo štátnych zariadení iba Národný ústav srdcových chorôb. Podobné 3-teslové magnety sa na Slovensku nachádzajú, ale tento je jedinečný, pokiaľ ide o výkon.


Momentálne sme tak schopnejší kvalitnejšie, presnejšie a rýchlejšie diagnostikovať ďalšie diagnózy. Magnetická rezonancia bude slúžiť primárne pre pacientov, ktorí sú hospitalizovaní v nemocnici, pracujeme však nad rozšírením otváracích hodín, čím vznikne priestor pre samoplatcov zo širokej spádovej oblasti,“ zhodnotil primár L. Badík.

Cena prístroja je 2,4 milióna eur a stavebné úpravy si vyžiadali investíciu v hodnote viac ako 700-tisíc eur. Čo sa týka objednávania pacientov na vyšetrenie, trenčianska nemocnica o jeho spustení čoskoro poskytne bližšie informácie.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu