FOTO: Zoznámte sa s pravekými obyvateľmi hornonitrianskeho regiónu na novej výstave fosílií


FOTO: Zoznámte sa s pravekými obyvateľmi hornonitrianskeho regiónu na novej výstave fosílií
Galéria: 16 fotiek
Foto: muzeumpd.sk

Milióny rokov pred vznikom modernej civilizácie kraľovali nášmu územiu zvláštne bezstavovce ako prvoky, ostnatokožce, pŕhlivce, chytadlovce, mäkkýše, hubky, červy či článkonožce. Mizivému zlomku z nich umožnili prírodné podmienky stať sa fosíliou, a v skamenenej podobe tak zachovať podobu týchto pravekých organizmov do dnešného dňa. 

Približne stovka takýchto skamenelín je hlavným predmetom novej výstavy Z pravekých morí horného Ponitria, ktorá má ambíciu priblížiť pestrosť a variabilitu najstarších obyvateľov krajiny z čias  druhohorných a treťohorných praoceánov. Záujemcovia majú príležitosť vidieť ju od 8. septembra 2023 do 16. novembra 2023 v priestoroch Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi.

Prezentované makrofosílie organizmov sú zachované v podobe schránok, jadier aj odtlačkov milimetrových rozmerov až po veľkosti niekoľko desiatok centimetrov,vysvetľuje Katarína Keratová, kurátorka Hornonitrianskeho múzea. Tá verí, že návštevníkov najviac zaujmú zvláštne špirálovito stočené amonity, ktoré vyhynuli spolu s dinosaurami, rovnako ako belemnity s priamymi predĺženými schránkami, ktoré tvarom pripomínajú cigaru.

Voľné sprístupnenie prehistorickej výstavy je jedným z príspevkov múzea k podujatiu Dni európskeho kultúrneho dedičstva, ktoré má za cieľ zvýšiť povedomie o bohatstve a kultúrnej rozmanitosti Európy. Hornonitrianske múzeum sa k nemu pripojí 28. a 29. septembra 2023. 


Po tieto dni sa návštevníci môžu tešiť na sprievodný program ako Konzervátorská kuchyňa – pohľad do tajomnej, inak celoročne verejnosti neprístupnej oblasti, kde sa dejú veci, ktoré formujú našu históriu. Pripravená bude aj putovná výstava o severozápadnom Slovensku na prelome bronzového a železného veku a otvorenie výtvarnej súťaže o noc prežitú v múzeu. 

Všetky informácie o podujatí nájdete na oficiálnom webe Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu