FOTO: Čo robiť v Trenčianskom kraji, keď sa pokazí počasie? Prinášame TIPY na kultúru aj oddych


FOTO: Čo robiť v Trenčianskom kraji, keď sa pokazí počasie? Prinášame TIPY na kultúru aj oddych
Galéria: 10 fotiek

Aj keď sú letné prázdniny stále v plnom prúde, počasie v týchto dňoch je mimoriadne premenlivé, čo dokáže často narušiť plány na turistiku či trávenie času pri vode. Kvôli studenému frontu však nie je nutné ostať sedieť doma, obzvlášť pokiaľ máte stále chuť využiť voľný čas naplno a zažiť niečo nové. 

Trenčiansky kraj je plný zaujímavých miest, ktoré je možné navštíviť v akomkoľvek počasí, či už vás zaujíma história, umenie, alebo máte chuť na menej tradičnú zábavu. 

1. Trenčianske múzeum – Župný dom

Priamo na Mierovom námestí v srdci krajského mesta sa v takzvanom Župnom dome nachádza hlavná budova Trenčianskeho múzea, kde môžete nájsť unikátne expozície zamerané na históriu, kultúru a zvyky v našom regióne. Návšteva ponúka ideálny program na daždivý deň aj pre rodiny s deťmi, ktoré určite zaujme prírodovedná a archeologická časť múzea. 

Informácie o vstupnom a otváracie hodiny môžete nájsť na stránke múzea prostredníctvom odkazu TU.

2. Kaštieľ a Grotta s vyhliadkovou vežou v Dubnici nad Váhom

Priamo v Dubnici nad Váhom sa nachádza zrekonštruovaný kaštieľ zo 17. storočia, v ktorom možno nájsť Dubnické múzeum. Pôvodne sídlo významného rodu Ilešháziovcov ponúka 12 miestností s dobovou výbavou a pôvodnými exponátmi, ktoré zaujmú malých aj veľkých návštevníkov. Nájdete tu aj expozíciu zbrojnice s historickými zbraňami a v priebehu roka sa tu organizuje množstvo besied a prednášok. 

V areáli kaštieľa sa nachádza aj Grotta s vyhliadkovou vežou, ktorá je prístupná v letných mesiacoch. Dubnická Grotta, čo v taliančine znamená umelá jaskyňa, je jednou z dvoch zachovaných exemplárov tohto druhu na území Slovenska, a je opradená mnohými legendami. Viac informácií o tejto lokalite a otváracích hodinách nájdete na stránke múzea TU.

3. Termálne kúpele Malé Bielice

Sychravé počasie nemusí zničiť vaše plány na plávanie a šantenie pri vode. Len kúsok od centra Partizánskeho v Malých Bieliciach sa nachádzajú termálne kúpele, ktoré poskytujú ideálne podmienky na relax, aktívny oddych a zábavu. V komplexe sú kryté aj vonkajšie bazény napustené termálnou vodou, ktorá v oblasti prirodzene vyviera. 

Deti poteší množstvo bazénov s toboganom a šmýkačkami. Pre tých, ktorí túžia po dôkladnej regenerácii, ponúka komplex sauny, turecké kúpele a množstvo wellness aktivít. Všetky informácie o vstupnom a otváracích hodinách nájdete priamo na stránke kúpeľov TU.

4.  Sklársky skanzen vo Valaskej Belej

Majster ľudovej umeleckej výroby prevádzkuje neďaleko Prievidze dielňu Sklený sen, kde sa venuje zachovaniu a prezentácii tohto tradičného remesla. Počas asi hodinu trvajúcej exkurzie vám Peter Dolinaj ukáže, ako pracuje s taviacou pecou rozpálenou na 1200 stupňov, pričom budete môcť naživo pozorovať tvarovanie žeravého skla.

Záujemci o tento originálny zážitok sa môžu na exkurziu prihlásiť u samotného remeselníka na telefónnom čísle 0907 198 433. Tí, ktorých tradičná technika fúkania skla mimoriadne nadchne, môžu porozmýšľať o zúčastnení sa na sklárskom kurze. Viac informácií nájdete na webe samotného remeselníka TU


5. MG ART Galéria v Považskej Bystrici

Pokiaľ ste v okolí Považskej Bystrice a vaše plány narušil dážď, môžete zvážiť návštevu súkromnej MG Art Galérie v Považskej Bystrici. Tá ponúka prehliadky slovenskej aj zahraničnej tvorby od profesionálnych, ako aj amatérskych umelcov. Galéria sa neobmedzuje len na statické výstavy, ale ponúka aj sprievodný program a podujatia, pri ktorých si prídu na svoje všetky vekové kategórie. 

Viac informácií o aktuálnych expozíciách nájdete priamo na stránke galérie TU

6. Technické auto-moto múzeum v Novákoch

Na polceste medzi Novákmi a Lehotou pod Vtáčnikom sa nachádza unikátne technické múzeum s najväčšou zbierkou tohto druhu na Slovensku. Na ploche viac než 1500 metrov štvorcových tu možno obdivovať až 7000 exponátov, medzi ktorými sú veterány, staré motorky, poľnohospodárske náradie, hasičská technika, ale aj veľká kolekcia starých hračiek. 

Či už sa zaujímate o históriu dopravy a technologický pokrok, alebo máte len chuť pokochať sa starým dizajnom, toto technické múzeum ponúka ideálny program pre dospelých a deti aj počas sychravých dní. Otváracie hodiny a informácie o vstupnom nájdete na oficiálnej stránke TU

7. Múzeum Milana Rastislava Štefánika v Košariskách

Pokiaľ vám premenlivé počasie prekazí plány na výlet k Štefánikovej mohyle na Bradle, nezúfajte. Na juhozápadnom okraji Trenčianskeho kraja možno nájsť múzeum mapujúce jeho život. Citlivo pripravená expozícia podáva komplexný pohľad na osobnosť tohto slovenského štátnika, diplomata a generála a jeho fascinujúci životný príbeh.

Možnosť ocitnúť sa pod hviezdnou oblohou na južnej pologuli alebo v Štefánikovom byte v Paríži sľubuje nevšedný zážitok, ktorý si užijú všetky vekové kategórie. Pre viac informácií môžete navštíviť oficiálny web múzea prostredníctvom odkazu TU.

8. Bojnice

Jednu z najpopulárnejších výletných destinácií v kraji pravdepodobne netreba nikomu zvlášť predstavovať. Čarovné prostredie tohto kúpeľného mesta však ponúka bohaté možnosti aj počas sychravých dní, kedy si dokonca návštevu možno vychutnáte ešte lepšie, pretože tu stretnete výrazne menej návštevníkov, než obyčajne. 

Malebný hrad ponúka množstvo vnútorných i vonkajších priestorov, v ktorých pravidelne prebiehajú nápadité výstavy a podujatia, ktoré poučia aj zabavia návštevníkov každého veku. Po prehliadke si môžete dopriať wellness v slávnych bojnických kúpeľoch a vychutnať si miestne liečivé pramene. Pre informácie o aktuálnom dianí na hrade môžete navštíviť oficiálny web prostredníctvom odkazu TU





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu