V Prievidzi zatkli muža, ktorý prenasledoval partnerku. Polícia radí, ako pomôcť obetiam domáceho násilia


Foto: V Prievidzi zatkli muža, ktorý prenasledoval partnerku. Polícia radí, ako pomôcť obetiam domáceho násilia Foto: Ilustračné foto

Na políciu v Prievidzi sa obrátila nešťastná žena, ktorá sa cítila byť ohrozená žiarlivým správaním svojho partnera. „Na základe doteraz vykonaného vyšetrovania bolo zistené, že muž má poškodenú obťažovať a obmedzovať ju na obvyklom spôsobe života,“ informujú policajti v príspevku na sociálnej sieti. 

Podľa výpovede poškodenej ju partner pravidelne sledoval na ceste do práce a žiadal od nej, aby mu hlásila každý svoj pohyb. Len počas toho, ako podávala na polícii trestné oznámenie, jej dotyčný volal až 30-krát. Zúfala žena uviedla, že sa s partnerom pokúsila rozísť a požiadala ho, aby sa odsťahoval z jej bytu. Ten to však odmietol a dokonca vyhlásil, že ak nebude jeho, tak nebude nikoho a zabije každého, s kým sa poškodená začne stretávať. 

Vzhľadom na to, že svojím správaním vyvolával v poškodenej strach o zdravie a život, bol 33-ročný muž zatknutý a umiestnený v cele predbežného zadržania. Polícia voči nemu vzniesla obvinenie pre prečin nebezpečného prenasledovania. V prípade dokázania viny hrozí obvinenému trest odňatia slobody na 6 mesiacov až 3 roky.



Príslušníci polície si uvedomujú nebezpečenstvo domáceho násilia, ktorému musia čeliť mnohé ženy na Slovensku. Potvrdil to aj nedávny tragický prípad v Dubnici nad Váhom, kedy páchateľ zavraždil ženu, do ktorej bol údajne zamilovaný. Policajti v rámci osvety zverejnili tipy, ako môže každý z nás pomôcť, ak máme pocit, že niekto v našom okolí je obťažovaný alebo ohrozený.

Ako vysvetľujú v príspevku na sociálnej sieti, je dôležité vnímať svoje okolie a ak si všimneme podozrivú situáciu, mali by sme sa snažiť o nej čo najviac dozvedieť. Obeť násilia potrebuje našu podporu a povzbudenie, aby sa nebála o tom hovoriť. Človeka ohrozeného domácim násilím je potrebné ubezpečiť, že nenesie vinu situáciu, v ktorej sa nachádza, pretože za násilie je vždy zodpovedný výlučne páchateľ.

Polícia neodporúča púšťať sa do priamej konfrontácie s násilníckym či agresívnym partnerom. Vhodnejšie je, ak sa s obeťou porozprávame o možnostiach zmeny jej situácie, prípadne ak jej pomôžeme či poradíme s riešením praktických záležitostí. Pokiaľ však máme dojem, že niekto v našom okolí je v ohrození života, je potrebné kontaktovať políciu na čísle 158, prípadne národnú linku pre obete domáceho násilia - 0800 212 212.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu