Pozor, kde zbierate čučoriedky aj maliny, hrozí vám pokuta viac ako 3000 eur. Ministerstvo upozorňuje na nelegálny zber


Foto: Pozor, kde zbierate čučoriedky aj maliny, hrozí vám pokuta viac ako 3000 eur. Ministerstvo upozorňuje na nelegálny zber Foto: pexels.com

Turistika spojená s uchmatnutím si čerstvej čučoriedky či jahody môže byť príjemným doplnením energie. Niektorí však do lesa nejdú za turistikou, ale na zber lesných plodov, ktoré neskôr predávajú známym alebo na trhoch. Ministerstvo životného prostredia upozorňuje, že takéto konanie je nelegálne a páchateľom hrozí pokuta vo výške 3 319,39 eur. Lesné ovocie slúži najmä pre zvieratá, informuje ministerstvo na webovej stránke.

V národných parkoch a chránených územiach je zber lesných plodov povolený návštevným poriadkom iba na vyhradených územiach a pre vlastnú spotrebu. Vyhradené miesta sú napríklad v národných parkoch Slovenský raj, Slovenský kras, Veľká Fatra, ale aj v prírodnej rezervácii Vydrica,“ priblížilo ministerstvo.

Zamestnanci správ národných parkov a strážcovia prírody dohliadajú na dodržiavanie týchto pravidiel a pravidelne vykonávajú akcie proti nelegálnym zberačom. Tí dokážu aj bez použitia zberných pomôcok nazbierať desiatky litrov plodov za deň. Problémom sú aj odpadky, ktoré po sebe mnohokrát zanechávajú. „Enormný zber lesných plodov poškodzuje prírodu a vzácne ekosystémy národných parkov,“ zdôrazňuje ministerstvo.

Rezort životného prostredia tiež upozorňuje, že lesné plody majú nasýtiť predovšetkým zvieratá. „Na lesné plody je odkázané veľké množstvo živočíchov vrátane hlucháňa hôrneho či medveďa hnedého. Nadmerným zberom lesných plodov prichádzajú živočíchy o prirodzenú potravu, častým následkom je aj neželaná kolízia či snaha zvierat zaobstarať si potravu v iných lokalitách,“ ozrejmujú na webe.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu