Z obete je opäť lovec. Bojnickej ZOO sa podarilo vrátiť zotavenú šelmu Arnolda do voľnej prírody


Foto: Z obete je opäť lovec. Bojnickej ZOO sa podarilo vrátiť zotavenú šelmu Arnolda do voľnej prírody Foto: Ilustračné/Pixabay.com

Bojnická zoologická záhrada sa môže pýšiť úspechom. Podarilo sa im nielen zotaviť nájdenú divú šelmu, ale taktiež ju pripravenú vrátiť do voľnej prírody.

V roku 2021 v rehabilitačnej prijali zraneného samca mačky divej. Arnold, ako ho pomenovali, mal telo posiate brokmi a bol veľmi vychudnutý. Nakoľko už v divočine nedokázal loviť, pokúsil sa vykrádať kuríny. Našťastie bol včas zachránený a dostal sa do správnych rúk.

Počas rehabilitácie bol Arnold podrobený aj genetickým testom. Tie potvrdili, že sa jedná o čistokrvnú mačku divú. Toto zistenie motivovalo pracovníkov zoologickej záhrady, aby urobili všetky kroky potrebné k jeho návratu do voľnej prírody. Uzdravovací proces zahŕňal okrem fyzickej starostlivosti aj opätovné učenie loveckých zručností, zároveň bolo nutné minimalizovať kocúrov kontakt s ľuďmi, aby si udržal divokosť a plachosť.

Vďaka pracovníkom sa Arnold zotavil, taktiež sa podarilo pripojiť ho k samiciam mačky divej. Vďaka tomu sa zoologická záhrada môže pýšiť štyrmi novými prírastkami. Jedno z nich sa už podarilo vypustiť do voľnej prírody. Populácia mačky divej je totiž ohrozená stratou prirodzeného prostredia či krížením s domácimi mačkami. O tomto probléme informuje zoologická záhrada na svojej sociálnej sieti


Napokon sa do voľnej prírody podarilo vypustiť aj Alberta. Pracovníci z Chránenej krajinnej oblasti Kysuce preňho našli vhodnú lokalitu. Pred pár dňami bol vypustený, pričom je stále pod dohľadom.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Facebook/ZOO BOJNICE