Koncom mesiaca môžete prísť darovať krv aj vy. Trenčianska župa organizuje Májovú kvapku krvi


Foto: Koncom mesiaca môžete prísť darovať krv aj vy. Trenčianska župa organizuje Májovú kvapku krvi Foto: pixabay.com

Pri príležitosti Májovej kvapky krvi TSK môžete darovať krv aj vy. Koncom mája bude odber krvi prebiehať na Úrade Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) a v troch župných nemocniciach. Krajská samospráva o tom informovala v príspevku na sociálnej sieti.

V stredu 31. mája 2023 od 8:00 hod. do 11:00 hod. môžu na úrade darovať krv prvodarcovia, rovnako ako aj pravidelní darcovia. „Naposledy sme kvapku krvi na župnom úrade mali v novembri, spoločne vtedy darovali krv známe tváre, ktoré sa odberov na župe zúčastňujú pravidelne, ale aj traja prvodarcovia,“ uviedol hovorca TSK.


Do Nemocnice s poliklinikou Považská Bystrica môžete prísť 30. mája a 2. júna 2023 od 6:00 hod do 9:30 hod. Nemocnica s poliklinikou Myjava je pre darcov otvorená 1. júna 2023 od 6:00 hod. do 10:30 hod. a Nemocnica s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach bude prijímať darcov krvi 30. mája 2023 od 6:00 hod. do 9:00 hod.


Na odber krvi je potrebné prísť pripravený. Deň pred odberom by ste mali vypiť dva litre tekutín a večer nejesť tučné jedlá. Taktiež je vhodné pred odberom aspoň šesť hodín nefajčiť a aspoň 14 hodín nepiť alkohol, prípadne vynechať tréningy. Ráno v deň odberu môžete zjesť ovocie, zeleninu alebo netukové pečivo, pretože nesmiete prísť nalačno. 

Ako darca môže prísť ktokoľvek vo veku od 18 do 60 rokov, pričom musí mať váhu nad 50 kilogramov a ich predchádzajúci odber krvi nebol skôr ako pred tromi mesiacmi, u ženách skôr ako pred štyrmi mesiacmi. Počet darcov je obmedzený na 60 a v prípade záujmu je potrebné nahlásiť svoju účasť na adresách barbora.janoskova@tsk.sk a slava.gajdosikova@tsk.sk.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu