Unikátny organ v Pruskom súťaží o financie na reštaurovanie, aj vy mu môžete pomôcť svojim hlasom


Foto: Unikátny organ v Pruskom súťaží o financie na reštaurovanie, aj vy mu môžete pomôcť svojim hlasom Foto: www.nadaciavub.sk/poklady/

Po viacerých úspešných projektoch sa Nadácia VÚB rozhodla pomôcť pri reštaurovaní vzácnych a unikátnych organov na Slovensku. O financie bojuje v hlasovaní aj barokový organ v kostole sv. Petra a Pavla v Pruskom. 

Skvost barokového organárstva sa nachádza v obci Pruské, v Trenčianskom kraji. V roku 1777 ho postavil Ondrej Pažický z Rajca. Ide o dvojmanuálový organ s pedálom výnimočný nielen z hľadiska jeho architektúry, ale aj svojím intaktným stavom a precíznym technickým a zvukovým prevedením.

Až do dnešnej doby nebol tento nástroj ani raz prestavaný, škoda len, že sa v ňom nezachoval ojedinelý register, zvuková hračka Campanula, tzv. zvonkohra. Organ je v zlom stave, má rozladené a nefunkčné registre a napriek tomu, že sa používa pri sv. omšiach, si vyžaduje generálnu opravu.

Svoje hlasy môžete dať organu prostredníctvom internetového hlasovania na stránke Nadácie VÚB - www.nadaciavub.sk.



Aj vy sa môžete zapojiť do hlasovania za jeden z 9 unikátnych organov na Slovensku a rozhodnúť, ktorý z nich získa finančné prostriedky na reštaurovanie. Hlasovať môžete do 25. februára. 

„Nadácia VÚB je fond na podporu dobrých vecí. Vytvára programy a finančné zdroje na pomoc koncepčných riešení v oblasti vzdelávania, kultúrneho dedičstva, komunitného života a charity. Úlohou Nadácie VÚB je podporovať oblasti spoločenského života, ktorým chýbajú finančné zdroje na dosiahnutie kvalitnej a stabilnej úrovne,“ informuje VÚB. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Nadácia VÚB